Україна на два тижні припинить імпорт газу з Угорщини

Вівторок, 16 липня 2013, 18:05

Україна призупинить постачання природного газу з Угорщини в період з 1 по 15 серпня поточного року для розширення цього коридору поставок.

Про це повідомив оператор угорської газотранспортної системи FGSZ LTD, передає "Інтерфакс-Україна".

За його даними, призупинення пов'язане з планами ПАТ "Укртрансгаз" з розвитку газопровідних потужностей з прийому газу українською стороною.

Як повідомлялося, постачання газу з Угорщини здійснюються згідно з технічним угодою ПАТ "Укртрансгаз" з FGSZ LTD (Угорщина). Технічна можливість прийому газу з Угорщини в Україну становить до 5 млн куб. м на добу. При цьому "Укртрансгаз" планував провести необхідні технічні заходи на ГТС для збільшення можливості прийому газу з боку Угорщини до 15 млн куб. м на добу.

Реклама:

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький також прогнозував, що з серпня поточного року щодобовий обсяг поставок зросте з 5 до 12 млн куб. м.

Україна у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС і небажанням знизити ціну російського газу почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному режимі.

З листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини.

Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.

Загалом з листопада 2012 по 1 липня 2013 загальний обсяг надходження природного газу в ГТС країни через Польщу та Угорщину становив близько 682,7 млн куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: