Експерти кажуть, що зниження держборгу тимчасове явище

П'ятниця, 28 червня 2013, 11:02

Зниження рівня держборгу за підсумками травня 2013 є тимчасовим явищем, і надалі держборг продовжить зростати.

Про це говорять експерти опитані "УНІАН".

"Зниження боргу в травні - одноразовий випадок. Програма Мінфіну передбачає тільки зростання держборгу. Насправді прямий держборг виріс, але зниження гарантованого держборгу виявилося більш істотним, що і призвело до зниження загальної суми держборгу в травні", - прокоментував керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Арт Капітал" Ігор Путілін.

За його словами, зниження гарантованого боргу відбулося за рахунок зниження суми заборгованості перед МВФ.

Реклама:

Керівник департаменту цінних паперів "Першого українського міжнародного банку" Марина Трегубенко також вважає, що зниження держборгу в травні відбулося в результаті планового погашення по кредиту МВФ, при цьому Україна не залучала нові запозичення на зовнішніх ринках шляхом розміщення єврооблігацій.

"Говорити про зламані тенденції зростання держборгу в поточних економічних умовах навряд чи доводиться. Економіка стагнує, динаміка доходів бюджету буде слабкою, тому дефіцит бюджету буде і далі фінансуватимуться за рахунок запозичень. На нашу думку, розмір держборгу на кінець року не перевищить граничний показник, закладений до держбюджету України на 2013 рік (483 млрд гривень)", - прогнозує експерт.

Керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій також пояснює скорочення держборгу виплатами МВФ.

"На відміну від попередніх місяців, на цей раз виплату не вдалося рефінансувати на зовнішніх ринках. Цю динаміку не можна назвати позитивною або переломом трендау. В уряду є велике бажання брати в борг, чим воно активно і займається, але тепер уже на внутрішньому ринку", - пояснює експерт.

За його оцінками, перспективи зовнішніх запозичень залишаються туманними, оскільки на тлі розмов про згортання програми кількісного пом'якшення в США почався відтік капіталу з ринків.

"На тлі зростаючих проблем бюджету ми очікуємо активних запозичень Мінфіну на внутрішньому ринку. До кінця року ми прогнозуємо, що держборг перевищить 38% ВВП", - прогнозує експерт.

"Лише за травень погасили 1,4 млрд дол МВФ, не рахуючи відсотків. Борги завжди легко брати і складно віддавати. З іншого боку, якщо погасити всі борги МВФ, то можна і обійтися без підвищення тарифів ЖКГ для населення", - прокоментував президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!