Створення ЗВТ України і ЄС може мати різні наслідки - міністр ЄЕК

Середа, 19 червня 2013, 09:13

Створення Зони вільної торгівлі України з Європейським союзом може мати різні наслідки.

Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" розповіла міністр з основних напрямків інтеграції і макроекономіки Євразійської економічної комісії Тетяна Валова.

"Це не є недружнім кроком. Але у нього можуть бути різні наслідки. І я хочу нагадати, що в договорі про створення ЗВТ у рамках СНД є окреме положення, згідно з яким, якщо створення ЗВТ з третіми країнами завдасть шкоди промисловості Митному союзу, порушить умови, виходячи з яких проводилися переговори, то потерпілі країни мають право повернутися до практики стягування мит. Про що йде мова? Я відверто скажу, що, згідно з гіпотетичним сценаріэм, Україна може створити ЗВТ з Європою на не найкращих для себе умовах", - заявила Валова.

За її словами, це цілком можливий сценарій, оскільки Україна одна, і їй важко розраховувати на сприятливі умови в переговорах з усім Євросоюзом.

Реклама:

"Поки це нікому не вдавалося. І ось на ринки України надходить різна продукція з ЄС, витісняючи українську продукцію на ринки МС. Мова йде не про реекспорт європейської продукції, хоча це також можливо, а про заміщення товару. Законодавча база дозволяє Митному союзу реагувати на це, адже договір підписувався в абсолютно інших економічних умовах. Тому хоча створення ЗВТ з ЄС і не є недружнім кроком, але, перебуваючи в режимі ЗВТ і з іншими країнами, Україна повинна прораховувати наслідки", - підсумувала міністр.

Як відомо, Україна домовилися з Митним союзом Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь, Казахстан) про поглиблення співпраці.

Нагадаємо, Україна неодноразово заявляла про бажання працювати з Митним союзом за схемою "3 1", тобто брати участь в окремих угодах в рамках об'єднання, але не ставати його повноправним учасником, проте Росія називала такий підхід неприйнятним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!