Резерви НБУ скоротилися до рівня 2012

Понеділок, 10 червня 2013, 09:31

Великі погашення по валютних боргах уряду і НБУ привели до зниження резервів Нацбанку майже на 700 млн доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, тенденція щомісячного нарощування валютних резервів НБУ в травні перервався. За минулий місяць резерви центробанку скоротилися відразу на 697 млн доларів (-2,8%), повністю знівелювавши збільшення в перші чотири місяці року.

Показник резервів у 24,54 млрд доларів опинився на 5 млн доларів менше, ніж на 1 січня, пише видання.

Реклама:

"У травні на зміну суми резервів істотно вплинули перерахування чергового траншу по кредиту МВФ у 968 млн доларів і виплати з погашення облігацій держпозики на 427 млн доларів", - пояснили в НБУ.

Ключові виплати фонду відбулися в першій декаді місяця 7 травня НБУ направив фонду 572 млн доларів, а 10 травня - 168 млн доларів. У цей же день МВФ отримав транш від уряду на 190 млн доларів.

Як пише видання, вже наприкінці травня Мінфін провів велику виплату по валютних ОВДП, номінованих у доларах, - 246 млн доларів.

"Враховуючи такі виплати, зниження резервів НБУ було очікуваним, адже, незважаючи на великі відшкодування на початку травня, Мінфін не проводив розміщення євробондів, а до розміщення валютних ОВДП повернувся лише 21 травня", - пояснив начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Сергій Ягнич.

Скорочення резервів було б ще більшим, якби Мінфін не випустив валютні облігації внутрішньої держпозики на 780 млн доларів.

У НБУ підкреслюють, що загальне сальдо його інтервенцій у травні виявилося позитивним - 395 млн доларів, а, значить, пропозиція валюти перевищувала попит. Це дозволяє очікувати збереження профіциту платіжного балансу, який у січні-квітні становив 2,75 млрд доларів.

Як повідомляється, в червні в уряді також мають відбутися валютні виплати.

На цьому тижні Мінфін перерахує власникам євробондів разом з купонним доходом майже 1,1 млрд доларів. Однак ні внутрішніх, ні зовнішніх валютних розміщень чиновники поки не анонсували.

У свою чергу, експерти радять НБУ пильніше стежити за ситуацією на валютному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!