Україна поки не отримала очікуваних вигод від членства в СОТ

Четвер, 23 травня 2013, 09:13

Україна підводить підсумки п'яти років членства у Світовій організації.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького.

За його словами, країна вступила до Світової організації торгівлі (СОТ) 16 травня 2008 - на початку світової економічної кризи, що істотно знизило позитивний очікуваний ефект.

"Коли в 2008 році з трибуни Верховної ради я оприлюднив очікувані перспективи виступу, я базувався на даних попередніх років, і ці дані були дуже оптимістичні", - пояснив П'ятницький.

Реклама:

Разом з тим П'ятницький зазначив, що вступ до СОТ дозволив Україні провести переговори про асоціацію з ЄС, укласти договори про зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі (включає Норвегію, Швейцарію, Ліхтенштейн і Ісландію) і Чорногорією. Поки ще Україна веде аналогічні переговори з Канадою, Туреччиною і Сербією. З них найближче до підписання знаходиться договір з Канадою, уточнив П'ятницький.

За 2008-2012 роки обсяг експорту українських товарів виріс на 39,7%, тоді як імпорту - на 39,5%. Однак якщо зростання експорту вважається позитивним явищем, то збільшення імпорту багатьма сприймається негативно. Оскільки спочатку він перевищував експорт, його зростання привів до збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі - з 11,42 млрд  доларів до 15,85 млрд доларів.

"У першу чергу зростаючий імпорт пов'язаний з підвищенням цін на імпортні енергоресурси, а до цієї проблеми СОТ не має ніякого відношення", - пояснив депутатам П'ятницький.

З такою оцінкою погодилася глава комітету торгової політики і співпраці в рамках СОТ Мінагрополітики Наталя Гавриленко.

"У секторі продуктів харчування ми бачимо тимчасові скачки обсягу імпорту, в першу чергу свинини, овочів, баштанних культур, і іноді цукру. Однак це зростання імпорту пов'язаний з проблемами всередині країни і в більшості випадків носить тимчасовий характер", - пояснила Гавриленко.

До довгострокових проблем Гавриленко віднесла лише зростаючий імпорт свинини. У 2012 році в роздрібній торгівлі частка продажів вітчизняного м'яса і ковбасних виробів склав 96%.

На думку чиновників, саме аграрний сектор отримав найбільшу кількість вигод від членства в СОТ.

Як пише видання, найгірша динаміка помічена в сфері виробництва недорогоцінних металів та виробів з них, яка скоротила за п'ять років обсяг експорту на 9%, або 1,9 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!