Думка експерта: Будівництво LNG-терміналу опинилося під загрозою зриву

П'ятниця, 17 травня 2013, 14:56

Головною причиною, чому будівництво LNG-терміналу опинилося під загрозою - відсутність стратегії енергетичної диверсифікації.

Про це заявив глава Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

За його словами, проект з будівництва LNG-терміналу опинився під загрозою, тому що з самого початку термінал використовували як елемент тиску на "Газпром", він не був частиною стратегії енергетичної диверсифікації. У результаті, багато інвесторів не повірили, що Україна буде йти до кінця, незалежно від того, домовиться з Росією про зниження цін на газ чи ні.

"Якби з самого початку вище керівництво твердо заявило - у нас є стратегія енергетичної диверсифікації, і через 5 років частка імпорту газу з одного джерела не перевищуватиме 40%, історія розвитку проекту склалася б трохи по-іншому. Але проблема в тому, що такої стратегії немає, ми мислимо сьогоднішнім днем ​​- зробіть нам газ по 250 доларів і все, звідки він прийде, і як довго нам його будуть продавати за такою ціною, нас не хвилює", - підкреслив Надєїн.

Реклама:

Як відзначає експерт, через це Україна допускає безліч помилок.

"Свого часу ми відмовилися від вигідного контракту з Росією, здали Туркменістан, тепер оббігали півсвіту з ідеєю будівництва LNG-терміналу, але грошей нам ніхто не дав. Пора робити висновки і визначитися, як ми будемо працювати через 5, 10 років. Тоді до Україна як до партнера буде більше довіри, ми зможемо стати повноцінним гравцем на світовому енергетичному ринку, а не веденим, чия доля залежить від настрою топ-менеджерів "Газпрому", - зазначив експерт.

За словами Надєїна, в будь-якому випадку, Україна повинна завершити будівництво LNG-терміналу.

"Після всіх подій, пов'язаних з терміналом, Україна зобов'язана перенести цей проект в реальне життя. Зворотна точка відліку пройдена. Це дозволить нам, по-перше, що ми можемо самостійно реалізувати стратегічний проект. По-друге, здатні протистояти опору монополісту, який диктує умови на цілому континенті. По-третє, можемо домовлятися з глобальними гравцями на енергетичному ринку з США, Катару та інших країн", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!