Думка експерта: Кредит МВФ відсуне питання створення газового консорціуму

Середа, 27 березня 2013, 13:05

Активізація переговорів з місією МВФ прямо пов'язана з переговорами із " Газпромом" з приводу створення консорціуму.

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Активізація переговорів з місією МВФ прямо пов'язана із переговорами з  "Газпромом" з приводу створення консорціуму. Якщо Україна одержить програму stand-by, то президенту Януковичу можна буде відкласти питання консорціуму", - заявив експерт

За словами Корольчука, тоді можна буде окремо домовлятися про вирішення питання добудови ядерних блоків на Хмельницькій АЕС. А не в пакеті з газовим консорціумом як це сьогодні пропонує зробити Росія.

Реклама:

"Тому всі зусилля Росії спрямовані на те, щоб переконати Україну оформити "легкий" варіант консорціуму створивши спільне підприємство, яке займатиметься будівництвом нових об'єктів ГТС", - відзначає експерт.

"Поки що Україні пропонують "внести" в таке СП свої підземні сховища. В такому варіанті можна обійти закон "Про трубопровідний транспорт", який забороняє приватизацію, оренду, концесію магістральних газопроводів і підземних сховищ. Адже "на папері" СП буде займатися новими проектами. Але створення такого "легкого" консорціуму загрожує тим, що реально "Газпром" буде експлуатувати конкретні об'єкти і проводити оперативне управління частиною ГТС України. Враховуючи ці фактори, для України сьогодні отримання кредиту МВФ тотожне збереженню ГТС в державній власності. Поки що...", - підсумував Корольчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!