Латвії заборонили приймати російські гроші з Кіпру

Вівторок, 26 березня 2013, 19:32

ЄЦБ вимагає у влади Латвії не приймати виводяться з Кіпру російські гроші, пригрозивши блокувати вступ країни до єврозони.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на латвійське радіо Mix FM.

"Нашим латвійським друзям було ясно сказано - якщо ви хочете приєднатися до єврозони, ви не повинні забезпечувати притулок російським грошам, oj витікають з Кіпру", - цитує радіо представника ЦБ однієї з країн єврозони.

Прем'єр-міністр країни Валдіс Домбровскіс заявив, що не має інформації про припис ЄЦБ латвійським банкам не приймати російські гроші з Кіпру.

Реклама:

Чутки про те, що росіяни можуть вивести частину коштів з банків Кіпру, з'явилися в ході загострення ситуації у фінансовому секторі острова. У середині березня стало відомо, що Нікосія має намір обкласти рахунки в банках республіки податком, щоб зібрати 5,8 мільярда євро. Кошти потрібні для того, щоб ЄС погодився виділити країні ще десять мільярдів євро на реструктуризацію банківського сектору.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила раніше, що бізнес-модель острова, який користується репутацією "податкового раю", вичерпала себе. Після цього в ЗМІ з'явилися припущення, що Латвія може стати "другим Кіпром" для російських грошей сумнівного походження.

Глава місцевого фінансового регулятора FKTK Крістапс Закуліс 21 березня спростував подібні припущення.

За його словами, влада Латвії попросили банки підсилити контроль за походженням коштів, які надходять на їх рахунки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: