ЄС хоче ввести ембарго на імпорт іранського газу

Четвер, 4 жовтня 2012, 19:43

Євросоюз готує проти Тегерана пакет санкцій, що забороняють імпорт іранського газу в ЄС.

Про це передають "РИА Новости" з посиланням на Reuters.

За відомостями дипломатів, найімовірніше, ембарго на поставки газу з Ірану буде прийнято 15 жовтня на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

"По газу існує домовленість. Її підтримують провідні держави - Німеччина, Великобританія, Франція", - повідомив співрозмовник агентства.

Реклама:

Він додав, що крім газового ембарго санкції проти Ірану будуть розширені в сферах фінансів і енерговиробництва.

Існуючі санкції забороняють інвестиції в газову промисловість Ірану, але не стосуються його імпорту в країни ЄС, обсяги якого, втім, є незначними.

Агентство відзначає, що іранський газ надходить в європейські країни через Туреччину, яка змішує його з азербайджанською сировиною.

При цьому, на думку дипломатів, Туреччина може проігнорувати введене ЄС ембарго і продовжити додавати іранський газ в експортні трубопроводи.

Країни Євросоюзу раніше ввели ембарго на імпорт іранської нафти, яка набула чинності з 1 липня.

Свої дії країни ЄС пояснили тим, що вони хочуть змусити Тегеран відмовитися від ядерних амбіцій.

Ще до прийняття заборони представники іранського військового командування заявили про наявність у них можливостей з перекриття Ормузської протоки, що є одним з ключових морських шляхів транспортування нафти з Перської затоки, у разі якщо країни Заходу введуть санкції на експорт нафти з Ісламської Республіки.

Однак у відповідь силових дій Ірану на рішення ЄС не було.

США, низка інших країн Заходу та Ізраїль підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атому.

Тегеран не заперечує, що збагачує уран до 20%, однак заявляє, що його атомна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!