Ціни на газ в Європі досягли максимуму

Середа, 31 жовтня 2012, 10:05

Біржові ціни на газ в Європі піднялися майже до 400 доларів за тисячу кубометрів, що є максимумом принаймні з початку весни.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс", опитавши газових трейдерів.

За даними видання, на півночі Європи газ продавався за 370-380 доларів за тисячу кубометрів, а 29 жовтня у Франції паливо піднялося в ціні до 397 доларів за той же об'єм.

Як відзначає агентство,  дорожче газ коштував лише в січні 2009 року під час російсько-української газової війни і в лютому 2012 року на тлі аномально холодної зими в Європі.

Реклама:

Підвищення біржових (спотових) цін на газ вигідно "Газпрому", одному з найбільших постачальників палива в ЄС.

Російська монополія доставляє до європейських партнерів газ по трубопроводах і продає його за фіксованою ціною, яка не залежить від спотової.

Коли спотові ціни набагато нижче цін "Газпрому", європейські компанії починають тиснути на російську з метою перейти до більш вигідного для них ціноутворенню.

29 жовтня агентство Bloomberg з посиланням на аналітиків "Відкриття" повідомляло, що ціни на газ в Європі зросли з початку року на 28 відсотків. Зараз, за ​​підрахунками експертів, газ на основних майданчиках торгується на 3-5 відсотків дешевше, ніж він обходиться за контрактами "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!