ЄС має намір скоротити бюджет

Понеділок, 29 жовтня 2012, 10:15

Уряди Євросоюзу на цьому тижні почнуть обговорення довгострокового бюджету блоку, що досягає 1 трлн євро, з пропозиції скоротити його щонайменше на 50 млрд євро.

Про це пише Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Експерти вважають, що це скорочення, запропоноване Єврокомісією, навряд чи виявиться досить великим, щоб задовольнити Великобританію, Німеччину, Францію та інших донорів бюджету.

Вони хочуть жорсткого обмеження видатків ЄС, яке відображало б заходи суворої економії, здійснювані урядами з метою скорочення боргів, і закликають до зниження витрат на 100-200 млрд євро.

Реклама:

Крім того, це пропозиція, ймовірно, розсердить Польщу та інші колишні країни соцтабору, які є найбільшими одержувачами коштів ЄС і виступають проти всяких скорочень.

"Як я це бачу зараз, скорочення, запропоноване Єврокомісією, складе від 50 млрд євро. Це буде базою для обговорення", - сказало джерело на умовах анонімності.

Відзначимо, що новий документ ЄС буде першим, який включить в себе конкретні цифри. Він покладе початок вирішальній фазі переговорів між урядами, які сподіваються досягти угоди до саміту лідерів ЄС 22-23 листопада.

Як повідомляється, в документі будуть перераховані скорочення, які необхідно зробити у всіх областях, щоб домогтися необхідної економії, включаючи сільське господарство, інфраструктурні інвестиції та дослідження.

Фахівці вважають, що це може викликати розбіжності між країнами, що закликають до скорочення бюджету: Франція хоче виключити зі списку скорочень витрати на сільське господарство, а Великобританія, Швеція та інші хочуть, щоб ЄС направляв більше грошей на дослідження та інші заходи прискорення зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: