В Україні може залишитися одна біржа

Понеділок, 22 жовтня 2012, 14:09

В Україні може сформуватися монобіржева система, підконтрольна державі.

Таку думку висловив керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков, коментуючи наслідки ухвалення закону про депозитарну систему України, повідомляє ZN.UA.

"У нас буде одна біржа - підконтрольна або наближена до держави. Чи може Україна існувати з монобіржевою системою? Може", - зазначив він.

"Чим ми гірші, ніж Польща? Тільки чи зможемо організувати це так само добре, так само швидко, як це зроблено в Польщі? Дуже сумніваюся. Бо часу вже минуло багато, а ми поки цього не зробили", - заявив експерт.

У свою чергу, глава правління "Української біржі" Олег Ткаченко констатував, що український фондовий ринок теоретично взагалі може існувати без бірж. "Всі, напевно, до цього і прийде", - вважає експерт.

Він також зазначив, що в порівнянні з минулим роком обсяг гарантійних депозитів клієнтів на терміновому і спотовому ринках скоротився з 400 до 100 млн грн.

У свою чергу голова ради НБУ Ігор Прасолов нагадав, що з 10 вітчизняних бірж активно працюють лише 3. При цьому парламентарій зазначив, що як законодавець буде "завжди прагнути того, щоб створити такі умови, щоб в Україні була одна площадка".

"Ніхто не змушує біржі об'єднуватися. Але слід створювати умови, щоб у нас була одна площадка, щоб був один розрахунково-кліринговий центр і ми займалися не перетягуванням канату, що не йде на користь інвесторам", - зазначив Прасолов.

Однак, на думку Сухорукова, створення центрального розрахункового центру є помилкою.

"В цілому, досвід у деяких країн такий є. В тому числі і, наприклад, в Росії. Деякий час тому функція розрахунку по грошах була виведена в окремі розрахункові палати. Від цієї практики Росія досить давно відмовилася. Але, тим не менш, ми вирішили на ці граблі наступити самі", - сказав він.

У свою чергу Олег Ткаченко підкреслив, що створення розрахункового центру може призвести до монополізації розрахунків на ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!