Фірташ заробить на подорожчанні газу для населення - експерт

Субота, 20 жовтня 2012, 11:34

Монополізація газового ринку посилить вплив на державні структури.

Про це сказав екс-міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима, передає iPress.ua.

Скуповуючи газорозподільні підприємства олігарх Дмитро Фірташ матиме змогу впливати на ціни на газ для населення та підприємств, а також використовувати заборгованість за газ для поглинання іншого бізнесу.

За його словами, окрім того, що у Дмитра Фірташа буде можливість впливати на ціни на газ та домагатися цього у Національної комісії з регулювання електроенергетики, він також матиме змогу поглинати інші підприємства через їхні борги за газ.

Реклама:

"Поки що до виборів Фірташ нічого робити не буде. Але як тільки він скупить всі облгази. А йому не треба всі – він може дозволити собі 10-15% комусь віддати. Тоді, з нового року, будучи монополістом, він зможе на 100% використовувати своє монопольне становище", - пояснив Гудима.

"Перше: захоплення іншого бізнесу, якщо цей бізнес не платить. Сьогодні заборгованість облгазам досить велика в деяких підприємств. Він буде їх мати на гачку і може забирати за несплату боргів. Друге: ціни. Він сидить на вентилі і є абсолютним монополістом і зможе державі, в особі національної комісії, диктувати, які ціни виставляти на ринку", - додав екс-міністр.

За його словами, позиції Фірташа посилилися після того, як Камін прийняв постанову, згідно з якою скасовується монопольне право НАК "Нафтогаз України" на продаж імпортного газу.

Гудима зауважив, що структури Фірташа зароблять на підвищенні ціни на газ для населення, якого слід очікувати, оскільки держава не буде в змозі їх утримувати. Обсяги закупівлі газу будуть ті самі, але продаватиметься він дорожче.

19 жовтня, антимонопольний комітет дозволив компанії "Газтек" олігарха Дмитра Фірташа викупити блокуючий пакет акцій компанії "Кримгаз".

Як повідомлялося, нещодавно "Газтек" за 2,77 млн гривень також купив на біржі невеликі пакети акцій п'яти облгазів.

Нагадаємо,19 вересня компанія "Газтек" придбала 23,4% акцій компанії "Волиньгаз",18 вересня  20,39% акцій ПАТ "Чернівцігаз", 17 вересня 15,9% акцій компанії "Житомиргаз", 13 вересня 26% акцій ПАТ "Тисменицягаз", 10 вересня 25,8% акцій ПАТ "Сумигаз", 7 вересня 26% акцій ПАТ "Луганськгаз", 6 вересня 25% акцій ПАТ "Запоріжжягаз", 5 вересня 26% акцій ПАТ "Дніпропетровськгаз", 4 вересня - 25% акцій "Севастопольгазу".

Раніше "Газтек" відкрив у "Надра Банку" кредитну лінію 250 млн гривень.

"Газтек" і "Надра Банк" контролюються бізнесменом Дмитром Фірташем.

Компанія "Газтек" придбала за останній час блокуючі пакети акцій "Миколаївгазу", "Івано-Франківськгазу", "Севастопольгазу", "Дніпропетровськгазу", "Запоріжжягазу", "Луганськгазу" та "Вінницягазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!