Янукович підписав закон, який просила ветувати Visa

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 17:08

Віктор Янукович схвалив закон "Про функціонування платіжних систем"

Про це повідомляє прес-служби адміністрації президента.

Даний закон, зокрема, передбачає визначення терміна "електронні гроші", визначає, що емітентами електронних грошей будуть банки, а також встановлює відповідальність за неправомірне використання електронних грошей.

Крім того, документ передбачає створення та ведення Нацбанком реєстру платіжних систем та систем розрахунків, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Реклама:

Відповідно до закону, платіжним системам надається право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації в порядку, встановленому НБУ.

Відповідно до документа, НБУ надається право визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжних систем за операціями із застосуванням платіжних карток, забезпечення формування та розміщення гарантійних депозитів учасників платіжних систем за операціями.

Крім того, закон передбачає надання права банкам розміщувати на платіжній картці одночасно дві і більше торгові марки платіжних систем.

Нацбанку документ надає право визначати напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, контролювати створення електронних платіжних інструментів, платіжних систем та засобів захисту банківської інформації, встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для осіб-підприємців.

Крім того, закон передбачає встановлення штрафу в розмірі 8,5 тис гривень (500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за обмеження або відмова в реалізації права споживача оплачувати покупки в торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів.

Контроль за наявністю у суб'єктів господарювання платіжних терміналів, згідно з документом, покладається на Державну податкову службу.

Законопроект також надає Податкової право здійснювати контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Закон також надає Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.

Нагадаємо, 27 вересня,  компанія Visa звернулася до президента Віктора Януковича застосувати вето до закону "Про функціонування платіжних систем".

Як відомо, 18 вересня, Верховна рада підтримала проект закону щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків. Згідно з документом, випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк.

Контроль за готівковими розрахунками з використанням електронних платіжних засобів буде здійснювати Державна податкова служба.

Крім того, парламент надав Нацбанку повноваження встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари і послуги.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: