28% зарплатні в Україні виплачується "в конвертах" – дослідження

Четвер, 30 серпня 2012, 19:24

Більше чверті українців стверджують, що на посадах, аналогічних їхній поточній зайнятості, 50% зарплатні або більше виплачується неофіційно.

Про це свідчать дані спеціального дослідження, покликаного виявити реальні доходи громадян, яке здійснила GfK Ukraine.

Більше половини зайнятих у різних галузях респондентів (54%)  оцінили частку неофіційної зарплатні на посадах, аналогічних їхній поточній зайнятості,  у 20% або більше.

Найбільше таких на півдні, у Києві та на півночі, найменше – на сході та у містах із населенням до 50 тис. мешканців.

Реклама:

Більше чверті працюючих респондентів (27%) стверджують, що на посадах, аналогічних їхній поточній зайнятості, 50% та більше зарплатні виплачується неофіційно.

Найбільше таких респондентів на півдні та півночі, найменше — на сході. Крім того, частіше про неофіційні доходи зазначають працівники будівельної галузі та зайняті у сільському господарстві.

Згідно розрахунків GfK Ukraine на підставі відповідей  респондентів, у середньому близько 28% зарплатні в Україні виплачується неофіційно.

"Частка неофіційної зарплатні сильно варіює в залежності від регіону та галузі, в якій зайнятий респондент. Ми плануємо продовження даного дослідження з метою накопичення достатньої кількості спостережень для більш глибокого аналізу по цих характеристиках”, – коментує Дмитро Яблоновський, керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine.

На питання, на яку суму респонденти змогли би надати довідку про доходи, 21% відповідей сконцентровані в діапазоні 800-1200 грн, що приблизно відповідає мінімальній місячній заробітній платі станом на липень 2012 року – 1102 грн.

Зовсім не змогли би надати довідку про доходи 22% зайнятого населення, причому найбільше таких серед респондентів, чия зарплатня складає 3500-4000 грн на місяць – 28%.

Серед опитаних некваліфікованих робітників 58% зазначили, що не змогли б надати таку довідку, що є найвищим результатом серед усіх професій.

Дослідження було проведено в період з 13 по 27 липня 2012 року методом особистого інтерв’ю вдома у респондента.

Вибірка репрезентативна за статтю, віком та розміром населеного пункту.

Дослідження розпочате GfK Ukraine після численних запитів з боку банків та роздрібних мереж щодо реальних доходів громадян України і покликане оцінити частку неофіційних доходів, а також проаналізувати їхню специфіку відповідно соціально-демографічних параметрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!