Глава ЄЦБ пообіцяв нові нестандартні заходи

П'ятниця, 3 серпня 2012, 09:44

Глава Європейського центрального банку Маріо Драгі не виключив можливості проведення ЄЦБ прямих операцій на відкритому ринку, пообіцявши адекватний обсяг, а також пообіцяв нові нестандартні заходи.

Водночас, він відмовив Європейському механізму стабільності (ESM) у банківській ліцензії, повідомляє агентство Reuters.

"Керуюча рада, в рамках мандата забезпечення цінової стабільності у середньостроковій перспективі і дотримання принципу незалежності у проведенні грошово-кредитної політики, може здійснити прямі операції на відкритому ринку в обсязі, адекватному для досягнення його цілей. Більше того, керуюча рада розгляне нові нестандартні заходи політики відповідно до того, що необхідно для відновлення ланцюга передачі дії монетарної політики", - сказав Драгі на прес-конференції у четвер.

"У найближчі тижні ми розробимо умови для таких заходів", - зазначив він.

Реклама:

Драгі вказав, що інтервенції ЄЦБ почнуться не раніше вересня і залежатимуть від запитів проблемних країн і того, як вони будуть приймати жорсткі умови і нагляд.

Він також повідомив, що глава німецького Центробанку Йенс Вайдманн сумнівається у необхідності викупу облігацій, і тому потрібні додаткові зусилля, щоб домогтися згоди Бундесбанку.

Драги зазначив, що нова програма ЄЦБ буде відрізнятися від попередніх, і для неї необхідно виконання низки умов.

"Ці зусилля будуть зосереджені на короткому кінці кривої прибутковості", - сказав він, додавши, що дії будуть здійснені на вторинному ринку.

За словами голови ЄЦБ, Європейський механізм стабільності (ESM) не може розглядатися в якості контрагента.

"Нинішня конфігурація ESM не припускає, що він буде визнаний контрагентом ... Що ми маємо в даний час - це висновок ЄЦБ, зроблений п'ять місяців тому, де говориться, що ні, він не може бути визнаний контрагентом", - сказав Драгі на питання про надання ESM банківської ліцензії.

Нові заходи ЄЦБ в першу чергу залежать від того, як уряди єврозони будуть використовувати фонди допомоги EFSF і ESM, попередив глава ЄЦБ.

"Уряди повинні бути готові активізувати ESM/EFSF на ринку облігацій, коли виникнуть виняткові обставини на фінансових ринках і ризики для фінансової стабільності", - сказав він.

На засіданні у четвер ЄЦБ зберіг ключову ставку на рівні 0,75% річних.

За словами Драгі, керуюча рада обговорювала скорочення ставки, але вирішила, що зараз не час для цього, одноголосно зберігши поточний рівень вартості рефінансування.

За словами Драгі, ціновий тиск в зоні євро залишається помірним, а інфляційні ризики - збалансовані.

Глава ЄЦБ також сказав, що євро - незворотній.

Виступ Драгі, судячи з усього, не вразив фінансові ринки, оскільки деякі інвестори інтерпретували його коментарі минулого тижня як натяк на негайні дії.

"Це досить велике розчарування ... Будь-які дії відсутні, а він, по суті, знову "перевів стрілки" на політиків", - сказав Іоан Сміт із Knight Capital.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!