Колесніков хоче замовити у фінів проект соціального житла

Вівторок, 28 серпня 2012, 14:16

Україна може замовити розробку першого проекту будівництва соціального житла в Фінляндії.

Про це заявив віце-прем'єр Борис Колесніков під час візиту української делегації до Фінляндії з метою вивчення досвіду будівництва доступного житла, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я думаю, що перший проект треба замовити в Фінляндії. Саме проект, щоб залучити їхніх архітекторів, які навчать нашу молодь, що навчається в інститутах або працює в майстернях", - сказав він.

Перші проекти соціального житла можуть бути запущені в Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку та Запоріжжі, додав Б.Колесніков.

Реклама:

За його словами, схема придбання соціального житла має бути простою і зрозумілою. "Ви обираєте квартиру, йдете в банк, подаєте документи про доходи, платите від 10% до 20% (вартості житла) і ввечері отримуєте ключі від квартири. Якщо це буде так, то це буде затребувано", - сказав він.

На думку віце-прем'єра, вартість квартири з повним внутрішнім оздобленням має становити до 6 тисяч гривень за 1 кв. м.

Крім того, Колесніков зазначив, що державі слід надати підтримку приватним інвесторам-забудовникам із придбання обладнання для виробництва якісних сучасних залізобетонних конструкцій.

"Держава може фінансувати відсотки за кредитом, держава безкоштовно прокладе мережі, і місцеві ради безкоштовно дадуть землю, щоб для кожного українця житло було доступне, а далі - конкуренція", - сказав він.

Розповідаючи про можливість виходу на український ринок зарубіжних будівельних компаній, Колесніков зазначив, що це, швидше за все, може стосуватися сектора дорогого елітного житла.

"Фінські компанії можуть до нас йти, ми будемо раді, але, я думаю, достатньо консалтингових фірм, які навчать наших будівельників це робити", - сказав він.

Крім того, Колесніков повідомив, що в Україні перші квартири в рамках держпрограми "Доступне житло" можуть бути готові у жовтні-листопаді 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!