За останні 10 років українці стали менше їсти і більше подорожувати

Понеділок, 13 серпня 2012, 10:20

За 10 років - з 2002-го по 2011-й - українці стали на 10% менше проїдати зароблених грошей і більше витрачати на відпочинок і розваги.

Про це пише газета "Сегодня" із посиланням на дані Державної служби статистики.

При цьому відсоток витрат на лікування та освіту, за даними Держстату, майже не змінився, хоча в грошах ми витрачаємо на це набагато більше, ніж 10 років тому.

У 2002 році середні доходи сім'ї були всього 658 гривень, а в 2011 році - 3456 гривень, тобто в наявності п'ятикратне зростання.

Реклама:

За офіційними даними, ціни за 10 років зросли всього в 2,77 разу, тобто середня сім'я стала багатшою на 80%.

На думку експерта-економіста Олександра Жолудя, із даних статистики можна зробити висновок, що за десятиліття населення стало жити краще, перш за все тому, що витрати сім'ї на найнеобхідніше - їжу і одяг - в грошах збільшилися, а у відсотках зменшилися.

Тобто, ми харчуємося якісніше, а витрачаємо на це меншу частину сімейних доходів (ціни за 10 років виросли менше, ніж зарплати).

Збільшився попит на якісний одяг, а не на дешевий із речових ринків, де 10 років тому можна було купити за 12-15 гривень туфлі і за 20 гривень - джинси або сорочку.

А от палити і пити українці стали менше - ціна шкідливих звичок зросла в 4-5 разів за рахунок акцизів.

"Змінилася структура витрат, зараз витрачають набагато більше грошей на житлокомпослуги, вони серйозно подорожчали через зростання цін на газ (з 50 доларів за тисячу кубометрів у 2000 році до понад 420 доларів за тисячу кубометрів), бензин для особистих авто і зв'язок, перш за все інтернет. Але й на відпочинок тепер іде у грошах в 8 разів більше, ніж 10 років тому: люди вибирають не пікнік на галявині, а кафе, і не дачу, а відпочинок за кордоном", - наголосив експерт.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: