Фінляндія може вийти з єврозони, щоб не оплачувати витрати інших країн

Субота, 7 липня 2012, 09:54

Міністр фінансів Фінляндії Ютта Урпілайнен заявила, що країна може покинути монетарний союз, щоб не оплачувати витрати інших країн єврозони.

Про це передають "Вести Экономика" з посиланням на фінансову газету Kauppalehti.

В інтерв'ю газеті вона висловила таку думку: "Фінляндія зберігає прихильність зберегти участь в єврозоні, і ми вважаємо, що введення євро принесло країні користь. Але Фінляндія не буде триматися за євро, і ми готові розглянути всі сценарії."

Глава Мінфіну підкреслила, що Фінляндія, одна з небагатьох європейських країн, що зберегла найвищий кредитний рейтинг, не погодиться на таку модель фінансової інтеграції, в якій країни несуть колективну відповідальність за погашення облігацій і несуть на собі кредитні ризики один одного.

Реклама:

Вона також не згодна з ідеєю банківського союзу, якщо його реалізація вимагатиме об'єднання зобов'язань.

"Ми не готові до колективної відповідальності за держборг інших країн, за їх темпи економічного зростання, за прийняті ними ризики, - заявила вона. - Ми дотримується конструктивних поглядів і хочемо покласти край кризі. Але не будь-якими методами".

Представники Фінляндії не згодні з прийнятим на саміті ЄС рішенням використовувати Європейський стабілізаційний механізм для викупу облігацій периферійних країн.

Гельсінкі мають намір найближчим часом почати переговори з Мадридом про надання гарантій за коштами, наданими в рамках програми рекапіталізації іспанського банківського сектора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!