Парламент посилив контроль за учасниками фондового ринку

Четвер, 5 липня 2012, 11:18

Верховна рада в середу провела масштабну корекцію законодавства про ринок цінних паперів.

Прийнятий у другому читанні законопроект № 8120-д передбачає введення відразу після публікації закону пруденційного нагляду над учасниками фондового ринку, пише газета "Комерсант-Україна".

Наприклад, умовою отримання безстрокової ліцензії стане відсутність серед власників компанії фізичних осіб з не знятою судимістю, притягнутих до відповідальності за порушення законодавства проти власності, у сфері господарської або службової діяльності.

Для підтвердження вже виданих безстрокових ліцензій потрібно буде протягом двох років надати до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) пакет документів, які потрібні для видачі ліцензії.

Реклама:

Решта норм набувають чинності через півроку - з 2013 року.

Документ дозволить НКЦПФР звертатися до суду з вимогою ліквідації акціонерного товариства (АТ), якщо протягом двох років АТ не проводить збори акціонерів, або не подає в НКЦПФР необхідну інформацію, або не обрало органи управління через рік після реєстрації додаткової емісії акцій.

Звернутися до суду комісія також зможе, якщо після створення АТ були виявлені порушення, які вже неможливо усунути.

Учасникам фондового ринку загрожує штраф за неузгодженість рекламних матеріалів з НКЦПФР в розмірі 50-150% вартості розміщення реклами. При повторному порушенні протягом року санкція становитиме 150-300%.

Штрафувати також будуть за рекламу цінних паперів, випуск яких визнано недійсним або не відбувся (100-200% вартості реклами, при повторному порушенні - до 400%).

Найбільше заплатять організації, які будуть розповсюджувати рекламу, заборонену НКЦПФР. При першому виявленні санкція становитиме 150-300% вартості реклами, а при повторному - до 600%.

Для захисту прав власників корпоративних облігацій автори законопроекту зазначили, що перехід прав власності на папери не звільняє емітента від виконання зобов'язань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: