Розроблено стандарти страхування аграрних ризиків з держпідтримкою

Вівторок, 10 липня 2012, 11:05

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринку фінансових послуг, оприлюднила проект стандартного договору страхування з держпідтримкою посівів озимих зернових на період перезимівлі від повної загибелі, а також умови такого страхування і тарифи.

Ці документи потрібні для реалізації закону "Про особливості страхування сільгосппродукції з держпідтримкою", який набрав чинності 1 липня, пише "Комерсант-Україна".

Страховики, які вивчили проекти документів, стверджують, що вони схожі на умови проекту аграрного страхування, який реалізувала IFC.

"Організація, використовуючи світовий досвід у агрострахуванні, адаптувала його до українських реалій і почала впроваджувати в Україні", - говорить директор з андеррайтингу сільськогосподарських ризиків СК "Княжа" Юрій Золотар.

Реклама:

Однак, на відміну від аналогічних ринкових програм страхування, в запропонованому комісією договорі немає франшизи: розмір відшкодування ідентичний страховій сумі.

Серед інших ноу-хау, в документі міститься використання кадастрового номера поля і його GPS-координат.

"Це дозволить уникнути або зменшити неточності при оцінці збитку і виплаті страхового відшкодування, а в майбутньому при великих обсягах застрахованих площ це полегшить і прискорить роботу як андеррайтера, так і аварійного комісара", - відзначає Золотар.

Нацкомфінпослуг, крім традиційного страхування від повені, граду, зледеніння, також пропонує вберегти посіви від таких ризиків, як сильний вітер, пилова буря, видування, мороз, випирання, зимова засуха, ґрунтова кірка і випадання рослин.

"Додавання нових страхових ризиків є необхідною умовою в зв'язку з щорічною зміною погодно-кліматичних умов у більшості регіонів країни", - додає Золотар.

Механізм виплат буде спрощений.

"Умови страхування і договір розроблені так, щоб страхувальник протягом 30-40 днів міг отримати відшкодування: наприклад, в кінці березня-початку квітня страховик зафіксує загибель посівів, а до середини травня аграрій отримає гроші і зможе пересіяти постраждалі площі", - пояснює експерт з агрострахування проекту IFC Роман Шинкаренко.

Окремим пунктом регулятор прописав тарифи для озимих культур (пшениця, ячмінь і жито) в 24 областях, Криму, Києві і Севастополі.

"Тарифи в деяких випадках будуть навіть нижчими, ніж зараз: при їх розрахунках враховувалися статистичні дані за 30 років, тому цифри цілком обґрунтовані", - упевнений Шинкаренко.

Наприклад, тариф для озимої пшениці становитиме від 5,2% в Івано-Франківській області та до 9,19% - у Харківській.

Страховиків хвилює сума, яку в бюджеті на 2012 рік виділять для субсидування аграріїв.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства підрахували, що на ці цілі необхідно 50-100 млн гривень.

"По закінченню роботи міжвідомчої групи документи і пропозиції будуть направлені на узгодження в зацікавлені міністерства і відомства", - повідомили в прес-службі Мінагрополітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!