Євросоюз скасував мита на українські добрива

Вівторок, 19 червня 2012, 10:44

З 18 червня у ЄС припинили діяти запроваджені ще в 1996 році додаткові мита на імпорт нітрату амонію (аміачної селітри) з Україною.

Тепер українська продукція може імпортуватися із загальної ввізного мита в 6,5% від митної вартості (близько 16 євро виходячи з цін на українську селітру на умовах FOB Чорне море), пише газета "Комерсант-Україна".

До цих пір за цією ставкою міг експортувати свою продукцію тільки один виробник - черкаський "Азот", і то в рамках квоти близько 30 тис. тонн на рік, а поставки понад цей обсягу і для інших виробників обкладалися додатковим митом у розмірі 29,26-33,25 євро за тонну, нагадує видання.

Для порівняння, ємність європейського ринку - близько 10 млн тонн, або близько 3 млрд євро в нинішніх цінах.

Реклама:

Власником усіх українських виробників аміачної селітри є Ostchem Holding, яка входить в Group DF Дмитра Фірташа.

У неї входять концерн "Стирол", черкаський і сєверодонецький "Азот", а також "Рівнеазот". Обсяг виробництва аміачної селітри в 2011 році - 2,44 млн тонн.

Керуючий директор NF Trading (швейцарський трейдер Ostchem) Дмитро Глебко каже, що скасування мит стала для компанії "приємним сюрпризом".

"Це не просто відкриття кордонів. Відсутність мит зробить українську селітру більш конкурентною на найбільших ринках ЄС", - зазначив він.

Попит на українську продукцію є навіть зараз, незважаючи на дію загороджувальних мит, стверджує директор з маркетингу, стратегічного аналізу і планування Ostchem Марія Беззубова.

Ostchem готова претендувати на суттєву частку європейського ринку, зазначає Беззубова.

Відкриття ринку ЄС саме зараз вигідно для українських експортерів, вважає головний аналітик компанії "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук.

За його оцінками, вже у липні надлишок селітри на внутрішньому ринку перевищить 100 тис. тонн.

"Цей товар необхідно буде десь розміщувати, а український ринок навіть напередодні сезону не в змозі його освоїти", - відзначає він.

За словами експерта, поточна вартість аміачної селітри на ринках Західної Європи становить 260-280 євро за тонну (близько 330-350 доларів).

Для порівняння, українська аміачна селітра продається по 310 доларів за тонну (FOB Чорне море) і 330 доларів за тонну (DAF кордон України-ЄС).

Але українським виробникам поки рано радіти.

За правилами ЄС антидемпінгові обмеження можуть бути продовжені в разі подання апеляції зацікавленими особами протягом двох тижнів.

У понеділок у Європейській асоціації виробників добрив (EFMA) пообіцяли подати таку заявку і добитися продовження антидемпінгових обмежень щодо української продукції.

"Промисловість ЄС здатна дуже швидко захистити свого виробника за допомогою відомих контролюючих статистичних систем і торгової експертизи", - ідеться у повідомленні асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: