Азаров схвалив пільги розробникам ПО на 10 років

Четвер, 24 травня 2012, 09:00

Прем'єр-міністр Микола Азаров схвалив ідею надати українським розробникам програмної продукції податкові пільги на десять років і звільнити на цей період їх продукцію від податку на додану вартість.

Як повідомив глава парламентського комітету з питань з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік на засіданні комітету в середу 23 травня 2012 року, свою позицію прем'єр виклав йому під час особистої зустрічі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так під час засідання профільного комітету було прийнято рішення рекомендувати Верховній раді прийняти депутатський законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції" (№ 9744) у другому читанні.

Реклама:

"За вашим дорученням я зустрічався з прем'єр-міністром. Кабінет міністрів в його особі остаточно погодився на можливі пільги, які будуть надані розробникам програмної продукції. Йдеться про 5% ставкою ПДФО (податок на доходи фізичних осіб - ІФ), 5% податку на прибуток, звільнення від ПДВ тільки безпосередньо розробникам (українськими суб'єктами програмної індустрії - ред.) продукції. Обмежений термін дії цього режиму - десять років", - зазначив Хомутинник.

За його словами, такий термін необхідний з метою сприяти розвитку галузі та мотивації для розробників.

Нагадаємо, Верховна рада 22 березня підтримала більшістю голосів у першому читанні законопроект № 9744.

17 травня профільний комітет вдруге прийняв рішення перенести заплановане друге читання законопроекту № 9744 через розбіжності щодо ключових нововведень і узгодити всі пропоновані нововведення з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Першою редакцією законопроекту передбачалося введення спеціального режиму оподаткування на п'ять років. В ході роботи профільного комітету над законопроектом надходили пропозиції не вводити тимчасові обмеження для пільгового оподаткування ІТ-індустрії.

Крім того, до другого читання законопроекту була істотно зменшена ставка податку на прибуток суб'єктів програмної індустрії - з 16% до 5%.

Саме це зниження не підтримувало Міністерство фінансів, що було головною перешкодою прийняттю рішення Комітету рекомендувати законопроект.

Як заявив раніше Мінфін, за його підрахунками, запровадження передбачених законопроектом пільг призведе до щорічної втрати бюджету України 700 млн грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: