МВФ попереджає Росію про ризики перегріву економіки

П'ятниця, 6 квітня 2012, 12:17

Міжнародний валютний фонд закликав Росію знижувати ненафтовий дефіцит в 2012 році шляхом скорочення субсидій і податкових пільг на тлі ризиків перегріву економіки.

"Збільшення ненафтового дефіциту, закладене в бюджет 2012 року, становить небезпеку для перегріву економіки", - сказав представник МВФ Джеррі Райс, передає Reuters.

Центробанк Росії вважає, що про перегрів економіки говорити передчасно.

"Знижується безробіття. У лютому 2012 року рівень безробіття становив 5,8%. Нижче він був тільки навесні 2008 року, коли економіка, на думку деяких аналітиків, відчувала явний перегрів. Звичайно, зараз про перегрів говорити передчасно, особливо в таких галузях як будівництво", - сказав глава ЦБР Сергій Ігнатьєв.

Реклама:

Закон про бюджет, прийнятий восени 2011 року, передбачає дефіцит федерального бюджету на рівні 1,5% ВВП при ціні на нафту марки Urals в 100 доларів за барель і зростання ненафтогазового дефіциту до 11% ВВП з 9,7% в 2011 році.

Однак дорога нафта може допомогти Росії завершити 2012 рік з профіцитом федерального бюджету замість запланованого дефіциту і подвоїти прогнозований обсяг надходжень у Резервний фонд, який на 1 квітня становив 1,827 трильйона рублів (62,28 мільярди доларів).

МВФ закликав Росію урізати ненафтовий дефіцит в 2012 році за рахунок скорочення субсидій і податкових пільг і поставити мету знизити його до 2015 року до 4,7% ВВП з 9,7% в 2011 році.

Мінфін РФ раніше визнавав, що бачить безпечний рівень ненафтогазового дефіциту в 4-5% ВВП.

"Ми вважаємо, що уряд повинен скористатися високими цінами на нафту, щоб скоротити ненафтовий дефіцит і зберегти нафтові надприбутки в резервний фонд".

Світовий банк аналогічно радить РФ відновити "подушку безпеки", накопичуючи резервний фонд.

Завдяки цьому кроку бюджетна політика не матиме проциклічний характер, коли розрив між фактичним і потенційним обсягом виробництва буде повністю ліквідований.

Мінфін РФ планує збільшити резервний фонд до докризових рівнів до 2014 року.

МВФ представив один з найбільш консервативних прогнозів зростання економіки РФ в січні, знизивши оцінку збільшення ВВП в 2012 році до 3,3% на тлі рецесії в єврозоні та уповільнення темпів зростання світової торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!