Житло може подорожчати через законопроект про монополії

Четвер, 5 квітня 2012, 09:38

Прийняття законопроекту № 9011 про природні монополії призведе до вкрай негативних наслідків у будівельній галузі - починаючи від подорожчання житла на 10-20%, закінчуючи лобіюванням інтересів суто приватних структур - природних монополій.

Про це йдеться у звернення Конфедерації будівельників України до органів влади.

"Згідно з законопроектом, замовник буде змушений повністю сплатити або побудувати всі мережі монополістів, не маючи можливості визначити обгрунтованість цін. При цьому новостворені об'єкти та мережі залишаться у володінні монополістів, які самі будуть визначати перелік робіт по їх спорудженню за рахунок забудовника", - зазначається у зверненні.

У конфедерації заявляють, що фактично за кошти споживачів (замовників будівництва) будуть нарощуватися активи приватних структур і в кінцевому підсумку ці витрати ляжуть на плечі покупців житла.

Реклама:

"Даний законопроект захищає інтереси приватних структур. Він розроблявся без залучення учасників будівельного ринку - будівельників, громадських організацій та місцевих рад", - коментує голова ради директорів Конфедерації будівельників Лев Парцхаладзе.

Законопроект № 9011, заявляють будівельники, суперечить конституційним принципам: захист прав власності та зловживання монопольним становищем на ринку, - а також суперечить закону "Про регулювання містобудівної діяльності" та антикризового закону № 3038.

Крім цього, в ньому відсутні положення про пільгові умови приєднання до мереж для доступного і соціального житла, а також житла, яке зводиться за рахунок держави.

"Таким чином, законопроект № 9011 лише зміцнює позиції природних монополістів на українському ринку, лобіюючи їх інтереси", - говориться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!