Росію непокоїть, що Україна гальмує "вільну" торгівлю

П'ятниця, 27 квітня 2012, 10:44

Спікер Ради федерації Росії Валентина Матвієнко занепокоєна зволіканням України щодо ратифікації угоди про Зону вільної торгівлі у рамках СНД.

Про це повідомляє агентство УНІАН із посиланням на прес-службу Ради федерації.

"Тільки у Білорусі зараз іде процес реальної підготовки до ратифікації угоди. Україна пригальмувала, хоча була домовленість про синхронізацію ратифікацій. Інші держави теж поки притримують. Це насторожує", - сказала Матвієнко.

Вона підкреслила, що треба зрозуміти причини і визначити заходи, щоб ця угода була ратифікована у повному обсязі.

Реклама:

За словами спікера, міжнародний комітет Ради федерації моніторить хід виконання внутрішньодержавних процедур з ратифікації цієї угоди.

Матвієнко із жалем констатувала, що лише Росія у повному обсязі виконала всі внутрішньодержавні процедури і ратифікувала цю угоду.

"Завдання, звичайно ж, виконавчих органів СНД і Міжпарламентської асамблеї СНД опікуватися цим питанням з тим, щоб все ж розібратися у причинах гальмування ратифікації цієї угоди і сприяти прискоренню цих процедур. Вважаю, треба не просто спостерігати і констатувати, а потрібно впритул цим займатися", - сказала вона.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2011 року у Санкт-Петербурзі (Росія) прем'єр-міністри країн - членів СНД підписали угоду про створення зони вільної торгівлі.

Договір про ЗВТ підписали Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан.

Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. При цьому було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

Договір має набрати чинності після закінчення 30 днів із дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання сторонами, що підписали його, внутрішньодержавних процедур, необхідних для набирання ним сили.

Проте зараз в України з'явилися зауваження до угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД, які полягають в нерівності умов щодо введення торгових обмежень країнами Митного союзу та іншими членами Співдружності.

Верховна рада дотепер не ратифікувала цю угоду.

2 квітня президент Росії Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію договору про ЗВТ в рамках СНД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: