ЄС за місяць-два повернеться до питання про нафтове ембарго проти Ірану

Субота, 21 квітня 2012, 09:29

Європейський союз у травні або червні 2012 року на рівні Ради ЄС, Комітету постійних представників знову обговорить питання про введення нафтового ембарго щодо Ірану.

Про це заявив у п'ятницю в Брюсселі на умовах анонімності високопоставлений європейський дипломат, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Перш за все, це питання пов'язане з Грецією. Досі вона заявляла, що в нафтовому секторі справляється із ситуацією, однак просила обговорити це питання надалі, тому в травні або в червні таке обговорення можливо", - сказав чиновник, відповідаючи на питання на брифінгу.

За його словами, всі члени ЄС погодилися із цим побажанням. Є домовленість про те, щоб відстежувати ситуацію і тримати її під контролем.

Реклама:

Дипломат представив журналістам програму майбутнього 23 квітня засідання Ради Євросоюзу з закордонних справ в Люксембурзі, до порядку денного якого входить питання про Іран.

Згідно з рішенням ЄС, із 1 липня повинен повністю припинитися імпорт сирої нафти з Ірану до країн Євросоюзу. Приймаючи це рішення, країни ЄС домовилися про його можливий перегляд в травні 2012 року.

Дипломату було задане питання, не підриває чи Швейцарія своєю відмовою від приєднання до ембарго плани ЄС блокувати іранський нафтовий експорт і зусилля Брюсселя, пов'язані з протидією ядерної програми Тегерана.

"Ми ведемо розмову з усіма країнами-імпортерами іранської нафти, включаючи Швейцарію, і з кожною із них намагаємося знайти загальний підхід і домовитися про правильні заходи", - пояснив він.

Він визнав, що "кожній із цих країн належить індивідуально вирішувати, як вона вчинить".

"Тут ми торкаємося суверенних рішень. Останні санкції, які мають загальне призначення, які були прийняті ООН, відносяться до 2010 року. Відтоді не вдавалося домогтися наступного пакета санкцій такого масштабу. Тому рішення про нафтове ембарго ЄС - це рішення членів Євросоюзу. Це не рішення ООН і всього міжнародного співтовариства. Можна обговорювати, переконувати, але кожна країна вирішує сама", - сказав європейський чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: