Росія та Китай збільшують військові витрати, Європа і США - скорочують

Вівторок, 17 квітня 2012, 20:37

Криза 2011 року загальмувала постійне зростання витрат на військові цілі.

Про це повідомляє Deutsche Welle із посиланнм на дані стокгольмського Інституту з дослідження миру SIPRI.

Найбільше зростання військових витрат демонструють Росія і Китай.

За підсумками 2011 року, витрати у військовому секторі у світі зросли лише на 0,3%, тобто залишилися майже без змін, сягнувши майже 1,74 трлн доларів.

Реклама:

Це означає зупинку тенденції до постійного зростання цього показника, яка спостерігалася упродовж останніх одинадцяти років.

США та Європа скорочують свої військові витрати, натомість Росія та Китай -збільшують.

Росія обігнала Великобританію та Францію, посівши третє місце з-поміж країн із найбільшими витратами на військово-оборонні цілі.

Відповідна стаття витрат цієї країни становила минулого року 8 млрд доларів. Це відповідає зростанню на 9,3%, якщо порівнювати з 2010 роком.

На другій позиції із величезним відривом - Китай. Ця країна збільшила свої військові витрати на 6,7%, довівши їх до майже 143 млрд доларів.

США, найбільший покупець зброї у світі, зменшили цю статтю витрат на 1,2%, до 711 млрд доларів.

Європа незначно збільшила свої інвестиції в озброєння - до 407 млрд доларів.

Загалом шість країн світу із найбільшими витратами на військові цілі зменшили свої апетити. Це, зокрема, Німеччина, Франція, Бразилія, Індія, Великобританія та США.

Важливою причиною скорочення у США, за даними експертів SIPRI, стали тривалі переговори у Конгресі щодо державного бюджету-2011.

Як очікують фахівці стокгольмського інституту, американські витрати на озброєння надалі скорочуватимуться, з огляду на згортання військової присутності в Афганістані та ухвалений минулого року закон щодо бюджетного контролю.

Під час проведення дослідження оцінювалися урядові дані витрат на військові цілі, у тому числі зарплатня для війська, кошти на здійснення місій та їхнє керівництво, а також на зброю та розвиток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: