НБУ більше не керує проблемними банками

Понеділок, 5 березня 2012, 11:46

В Україні завершився період масового тимчасового адміністрування проблемних кредитних установ.

У п'ятницю Національний банк вирішив ліквідувати останнє з них - Інпромбанк, пише "Коммерсант-Украина".

Тимчасова адміністрація працювала в ньому з 2009 року.

З осені 2008 року - початку фінансової кризи - адміністрації, призначені Нацбанком, намагалися відновити платоспроможність 26 банків.

Реклама:

Зробити це вдалося лише в шести з них. Три установи - Укргазбанк, "Київ" і Родовід Банк - були врятовані державою за кошти платників податків.

Вони були націоналізовані влітку 2009 року, з тих пір в їхній капітал було влито 25,8 млрд гривень.

Проте пізніше Родовід Банк було вирішено зробити банком поганих активів, що не виключає його подальшої ліквідації.

Ще трьом установам знайшли інвесторів: Промінвестбанк став контролювати російський державний Внєшекономбанк, "Банк Національний кредит" - бізнесмен Андрій Оністрат, банк "Надра" - компанія Centragas бізнесмена Дмитра Фірташа.

Учасники ринку вважають за необхідне тимчасове адміністрування неплатоспроможних банків, проте втручання НБУ не гарантує, що банк зможе вижити.

"Як правило, причини проблем установ криються не в менеджменті, а в акціонерах, хоча менеджмент також винен, тому що порушував правила видачі кредитів. Якщо акціонери повертають гроші і вдається залучити інвестора для оздоровлення банку, то його можна врятувати", - пояснює колишній тимчасовий адміністратор одного з ліквідованих кредитних установ.

Основною причиною невдоволення ринку є затягування термінів ухвалення потрібного рішення щодо відновлення платоспроможності.

"Криза в Україні почалася з проблем у Промінвестбанку. У той же час в Прибалтиці виникли проблеми у Parex Banka, але йому дали три дні на відновлення ліквідності. Коли ж цього не відбулося, його продали за 2 лата. На цьому, в принципі, криза у них закінчилася. У нас же законодавство не дозволяє так швидко вирішити подібні питання ", - говорить інший колишній тимчасовий адміністратор.

За словами учасників ринку, можливість відновлення роботи банку можна виявити за 3-6 місяців, тому продовжувати дію тимчасової адміністрації до одного-двох років безглуздо.

Ускладнює відновлення платоспроможності банків те, що багато позичальників відразу після введення тимчасової адміністрації відмовляються платити за кредитами, вважаючи, що "їм несказанно повезло".

"Мені прямо говорили: ти спочатку виживи, а потім вже ми будемо повертати тобі гроші. Із 104 судових процесів мені вдалося довести до кінця всього три, та й то тому, що друга сторона просто погодилася заплатити", - розповідає один з тимчасових адміністраторів.

На готовність клієнтів повертати борг впливає і те, з ким судиться позичальник - з тимчасовим адміністратором, якими зазвичай призначалися чиновники НБУ, або ж банком, якого підтримувала фінансово-промислова група.

Глава наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат упевнений, що тільки одного тимчасового адміністрування недостатньо для вирішення проблеми неплатоспроможності.

"Я б піддавав всі проблемні банки націоналізації. Якщо люди будуть знати, що після якогось дедлайну, наприклад через три місяці, банк буде націоналізований, вони не будуть панікувати. Потім його потрібно привести в порядок і продати", - пропонує Оністрат.

Існують альтернативні способи порятунку установ.

"Якщо банк безнадійний, то його потрібно відразу ліквідувати, приєднувати до іншого банку або продавати, як це відбувається в західних країнах. У нас до цих пір не використовувався метод безкоштовного приєднання проблемної установи до сильнішого гравця. Якщо криза несистемна, це може бути ефективним рішенням ", - відзначає заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Між тим ситуація вже почала змінюватися - в лютому парламент прийняв закон про передачу повноважень НБУ по роботі з проблемними установами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!