Дефолт Греції загрожує банківській системі США

Субота, 3 березня 2012, 19:01

Спеціальний комітет Міжнародної асоціації свопів і деривативів (ISDA) прийняв рішення про те, що реструктуризація суверенних грецьких облігацій не є кредитною подією, тобто реструктуризація - не привід для виконання кредитних дефолтних свопів (CDS), які представляють собою ринкову страховку від дефолту.

Основні продавці страховок від дефолту європейських країн - найбільші американські банки, пише "Лігабізнесінформ".

Зокрема, Goldman Sachs продав CDS на 142,4 млрд доларів, застрахувавши випадки дефолту п'яти країн єврозони (Греції, Ірландії, Італії, Португалії та Іспанії).

Таким чином, дане рішення вигідне Goldman Sachs і не вигідно приватним інвесторам, які втрачають через реструктуризацію грецьких боргів близько 50% за номіналом (приблизно 107 млрд євро).

Реклама:

Це стало причиною того, що 28 лютого агентство Standard & Poor `s знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з СС до SD (" вибірковий дефолт ").

Потім рейтингове агентство Moody` s знизило рейтинг до мінімально можливого рівня з "Са" до "С" .

Якщо ISDA все ж змушений буде визнати реструктуризацію суверенних грецьких облігацій кредитною подією, це може спровокувати ефект доміно: страхові випадки можуть виникнути в Португалії, Ірландії, Іспанії.

І тоді постраждає не тільки економіка єврозони, але і вся банківська система США.

Нагадаємо, 21 лютого Єврогрупа прийняла рішення про виділення Греції другого пакета фінансової допомоги.

За умовами угоди Афіни повинні скоротити держборг з нинішніх 160% до 120,5% ВВП до 2020 року.

25 лютого Афіни оголосили про запуск облігаційного свопа з приватними кредиторами, що дозволить скоротити борг країни на 100 млрд євро.

Президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драги попередив про існування ризиків, пов'язаних з наданням Греції антикризової підтримки, і закликав строго стежити за виконанням умов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: