Перший віце-прем'єр Росії заробив мільйони доларів на акціях "Газпрому"

Середа, 28 березня 2012, 12:06

Трасти першого віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова, який "ось уже 12 років входить в ближнє коло Володимира Путіна", і його сім'ї, заробили мільйони доларів на спільних інвестиціях із найбільш впливовими російськими олігархами.

Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на вивчені журналістами документи і думку поінформованих джерел.

За даними видання, найбільший прибуток принесли вкладення в акції "Газпрому" і 0,5% акцій "Сибнефти".

Практично всі транзакції мали місце до 2008 року, тому свідчень того, що вони порушували російські закони про розкриття доходів чиновників, немає, підкреслює видання.

Реклама:

Шувалов через свого представника передав, що ці інвестиції повністю прозорі.

"Я незмінно дотримуюся правил і принципів (недопущення) конфлікту інтересів. Для юриста це святе", - ідеться в заяві Шувалова, якого цитує WSJ.

Шувалов, котрий отримав профільну освіту, з початку 1990-х зумів створити успішну юридичну практику, яка обслуговує інтереси російського олігархату, нагадує видання.

Він залишався у дружніх стосунказ із багатьма з них і після 1997 року, коли перейшов на роботу в Держкоммайна.

Тоді ж, кажуть близькі до Шувалова люди, він перевів свої активи в сімейний траст, який має в структурі групу офшорів, бенефіціаром яких була його дружина Ольга.

Шувалов брав участь в управлінні цим трастом, стверджують джерела.

Після приходу до влади Володимира Путіна у 2000 році Шувалов стає керівником апарату уряду, але не втрачає зв'язків у бізнесі.

В середині 2004 року траст вклав в акції "Газпрому" 17,7 млн доларів через компанію "Нафта-Москва" друга Шувалова Сулеймана Керімова.

Сума підтверджується листом директора розташованого на Багамських островах офшору Sevenkey Limited.

Колишні колеги Шувалова стверджують, що він не мав інсайдерської інформації про те, що обмеження на іноземні інвестиції в акції "Газпрому", які обертаються на внутрішньому ринку, будуть зняті в грудні 2005 року.

Проте він робив заяви щодо "Газпрому", які впливали на курс його акцій - у тому числі з питання підвищення регульованих цін на енергоносії.

Сім'я Шувалова закрила холдинг через чотири роки після покупки акцій "Газпрому", заробивши близько 80 млн доларів за рахунок зростання котирувань після зняття обмежень на іноземні інвестиції, кажуть джерела видання.

Сулейман Керімов зробив 15 млрд доларів на акціях "Газпрому", куплених в основному на кредити Ощадбанку в обсязі понад 4 млрд доларів, видані під заставу акцій "Нафта-Москва".

Шувалов не був залучений до кредитування, стверджують люди, знайомі з ходом операції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!