МВФ розгляне питання про допомогу Греції 13 березня

Неділя, 26 лютого 2012, 13:09

Міжнародний валютний фонд призначив попередню дату засідання, на якому буде розглянуто питання про участь цієї організації в другій програмі фінансової допомоги Греції у розмірі 130 млрд євро.

Про це йдеться у повідомленні агентства Bloomberg, передає Forbes.

Рaніше в МВФ заявляли, що внесок фонду в програму допомоги Греції на даному етапі буде становити менше однієї третини від загального обсягу. На даний момент МВФ поки що не визначив конкретну суму, яка буде виділена Греції, однак, за даними обізнаних джерел, обсяг участі фонду у програмі може становити 13 млрд євро.

Таким чином, в якості основних кредиторів, готових надати Греції 130-мільярдний кредит, виступають ЄС і ЄЦБ, а МВФ в цьому випадку надає лише деяке "дуже скромне" додаткове фінансування, граючи у вирішенні питання про фіндопомогу лише "каталітичну" роль.

Реклама:

За словами міністра фінансів США Тімоті Гайтнера, основні акціонери МВФ навряд чи будуть виступати з більш активною позицією до тих пір, поки вони не побачать від європейської влади більш значних і ефективних дій з вирішення боргових проблем в країнах єврозони.

Нагадаємо, пакет фінансової допомоги Греції до 2014 року в розмірі 130 млрд євро був погоджений і затверджений представниками ЄС і МВФ 21 лютого 2012.

Програма підтримки грецької економіки також передбачає згоду приватних інвесторів на реструктуризацію боргу країни в розмірі 107 млрд євро.

У відповідь грецька влада повинна розробити і застосувати на практиці жорсткі заходи бюджетної консолідації, які вже викликали в країні бурю обурення з боку простих громадян, стали причиною страйків і масових заворушень.

Крім того, Греція запропонувала приватним кредиторам обміняти наявні у них на руках і відібрані для участі в програмі грецькі бонди на інші цінні папери трьох видів.

Це нові облігації з номіналом в 31,5% від колишніх, облігації Європейського фонду фінансової стабільності на 15% від номіналу старих бондів, а також спеціальні цінні папери з прибутковістю, прив'язаною до показників зростання грецького ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!