Грецію скуплять російські олігархи?

Понеділок, 13 лютого 2012, 14:28

У разі виходу Греції з єврозони і подальшої девальвації грецької драхми, її знецінені активи можуть зацікавити російських і китайських бізнесменів.

Про це в програмі "Реальна економіка в гостях" сказав керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

Зокрема, експерт припускає, що Греція може спробувати вирішити свої боргові проблеми шляхом виходу з єврозони.

За його словами, "таких радикальних дій можна чекати в березні", так як в березні Греція повинна погасити велику суму державного боргу.

Реклама:

"Технічна опрацювання цього питання вже фактично завершене. Уже тестові торги грецької драхмою були проведені. При бажанні натиснути на кнопку і випустити Грецію можна... Драхма в цьому випадку девальвує удвічі. І грецьке населення може збідніти також вдвічі. Нажаль, вони це заслужили", - відзначив Найман.

У свою чергу, за його словами, це також може дозволити залучити інвестиції за рахунок здешевлення активів в країні.

"Почнеться сезон розпродажу грецьких островів. Росіяни вже активно присутні на Кіпрі, а він тісно пов'язаний із Грецією. Я думаю, туди підуть не тільки росіяни, а й китайці, або британці", - припускає експерт.

При цьому Найман сумнівається, що вихід з єврозони Греції полегшить життя грекам.

"Тут два варіанти. Перший - борги погасять за рахунок допомоги МВФ чи ЄС. Тоді Греція залишиться в єврозоні, її просто "заморозять". Або другий варіант - Грецію геть з єврозони - вводиться драхма, яка девальвує, люди бідніють. І в першому, і в другому випадку все одно заплатять греки", - вважає він.

За словами експерта, якщо Греція вийде з єврозони, то греки по-суті залишаться наодинці зі своїми проблемами, а також із корумпованим урядом, "а вони навряд чи цього хочуть".

Як відомо, напередодні парламент Греції схвалив кредитну угоду з ЄС, за якою Афінам дадуть допомогу на 130 млрд євро.

У багатьох містах Греції в неділю відбулися багатотисячні демонстрації. За оцінкою грецької поліції, в акції проти скорочення державних витрат брали участь близько 100 тис. осіб.

Водночас, Афіни вже не мають часу для відстрочення: 20 березня настає термін погашення облігацій, і Греції загрожує дефолт, якщо вона не отримає транш. Доведеться або платити 14,5 мільярда євро за облігаціями, або оголошувати дефолт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!