Янукович дозволив купувати ядерное паливо у одного учасника без тендерів

Вівторок, 3 січня 2012, 16:06

Президент Віктор Янукович підписав прийнятий парламентом закон "Про особливості закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу глави держави.

Прийнявши відповідний закон 9 грудня 2011 року, Верховна рада зобов'язала закуповувати неопромінені паливні елементи (ядерне паливо, послуги з його виробництва, зберігання і переробки) за процедурою закупівлі в одного учасника.

Згідно з документом, обґрунтування замовником застосування процедури закупівлі ядерного палива в одного учасника не здійснюється.

Реклама:

Договір про закупівлю ядерного палива укладається не раніше, ніж через 14 днів після моменту оприлюднення даних про учасника.

У пояснювальній записці до документа зазначалося, що прийняття закону дозволить здійснювати закупівлю ядерного палива у виробників товарів, їх дочірніх підприємств, або інших асоційованих підприємств на основі прямих договорів.

На думку авторів законопроекту, це сприятиме оптимальному і раціонального використання державних коштів, а також буде запобігати можливим зловживанням у цій сфері господарської діяльності.

Як повідомлялося, основним постачальником ядерного палива для АЕС України є російська паливна компанія "ТВЕЛ".

На початку червня 2010 року "ТВЕЛ" і український "Енергоатом" підписали довгостроковий контракт на постачання свіжого ядерного палива для АЕС України після 2010 року.

Водочас, Україна продовжує співпрацю із Westinghouse Electric Company в рамках раніше підписаного контракту на комерційні постачання СЯП в 2011-2015 рр.

Збірки Westinghouse експлуатуються в реакторах третього і другого блоку Южно-Української АЕС. У 2012 році ТВС-W будуть завантажені в п'ятий блок Запорізької АЕС.

Крім того, Україна спільно з "ТВЕЛ" будуватиме в Кіровоградській області завод із фабрикації ядерного палива. Держконцерн "Ядерне паливо" (Київ) отримає контрольну частку в новому підприємстві.

У 2015 році завод повинен приступити до виробництва ТВЕЛів і ТВЗ, а в 2020 році - до виготовлення паливних порошків, таблеток і ТВС.

Оператором усіх діючих АЕС України є держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції, оснащені водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!