Тігіпко: ми переконуємо МВФ почати з енергозбереження

П'ятниця, 27 січня 2012, 23:35 -

Українська сторона намагається переконати експертів Міжнародного валютного фонду у тому, що підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги без упровадження програм енергоефективності й енергозбереження не дасть позитивного результату.

Про це заявив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в ефірі телеканалу "Інтер".

"У нас уже давно іде з МВФ дискусія про те, як правильно проводити реформи у комунальній галузі. І мені здається, що те, що ми свого часу підписали з МВФ, - не зовсім коректно", - відзначив віце-прем'єр.

"Я проаналізував реформи в тій же Естонії, в тій же Польщі - з чого починали. Починали не з тарифів, а починали з того, що дуже активно починали займатися енергозбереженням. Причому, робили як програми державні, так і програми для людей. Що робили - кредитні лінії. Дуже дешеві довгі кредитні лінії, щоб люди могли взяти кредит, придбати котел і перейти з газу на якийсь інший вид палива, щоб вони могли поміняти вікна, поміняти двері", - пояснив він.

Реклама:

При цьому Тігіпко наголосив, Україна проводить з МВФ "абсолютно відкриту дискусію".

"Але не МВФ в таких речах головний спеціаліст - необхідно працювати з фахівцями Світового банку. Світовий банк тільки дав звіт у жовтні, і там йдеться - в першу чергу енергозбереження. Якщо ми хочемо домогтися результату комплексно", - зазначив він.

"Що було в тій же Східній Європі - тарифи піднімали, але за рахунок енергозбереження у людей платіжка залишалася практично на тому ж рівні, вони платили одну і ту ж цифру", - наголосив Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: