Греція поновлює переговори про списання боргу

Середа, 18 січня 2012, 17:05

У середу поновлюються вирішальні переговори між урядом Греції і його кредиторами з числа приватних інвесторів щодо списання частини державного боргу.

Переговори можуть вплинути на те, чи залишиться Греція в складі єврозони, повідомляє ВВC.

Згідно з умовами угоди між грецьким урядом і МВФ та ЄС, для отримання наступного траншу фінансової допомоги, уряд має домовитися про списання приблизно 50% заборгованості перед приватними інвестиційними фондами.

Переговори в п'ятницю завершилися без досягнення результату.

Реклама:

Цього тижня в Греції перебуватимуть також представники Європейської комісії, МВФ і Європейського Центрального банку, щоб ухвалити рішення про виділення коштів з пакету міжнародної фінансової допомоги грецькому уряду.

Без коштів з фонду допомоги країні загрожує дефолт. У березні Греція має заплатити 14,4 млрд євро за своїм зовнішніми борговими зобов'язаннями.

Минулого року лідери країн ЄС домовилися, що приватні кредитори добровільно спишуть 50% вартості своїх позик Греції, але для цього потрібна згода самих позичальників.

На переговорах з урядом Греції в Афінах їхні інтереси представляє Інститут міжнародного фінансування (IIF).

Деякі економісти припускають, що якщо Греція не отримає чергового траншу пакету допомоги і відтак не зможе обслуговувати свої боргові зобов'язання, то це призведе до дефолту, і країна буде змушена вийти з єврозони.

Головним каменем спотикання на переговорах ыз кредиторами приватного сектора є не лише обсяги списання боргів, а й відсотки за нинішніми кредитами, які будуть переглянуті і враховані в нових облігаціях грецького уряду.

"Гадаю, переговори зосереджуються на тому, якими мають будуть відсотки для нових боргових зобов'язань. Саме тут найбільші розбіжності між тим, скільки Греція готова платити, з одного боку, і скільки хочуть отримати тримачі облігацій, з іншого", - зазначив експерт JP Morgan Такіс Георгакопулус.

За його словами, переговори з інвесторами матимуть три можливі результати: перший, коли сторони домовляться; другий, коли угода не буде досягнута і Греція в односторонньому порядку вирішить, скільки платити кредиторам; і третій, коли угоди не буде, а Греція оголосить дефолт.

Він, однак, додав, що налаштований оптимістично щодо шансів сторін домовитися, беручи до уваги далекосяжні наслідки другого і третього з можливих варіантів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!