Fitch погіршило прогноз рейтингу Росії

Понеділок, 16 січня 2012, 13:30

Рейтингове агентство Fitch переглянуло прогноз зміни довгострокового рейтингу РФ на стабільний з позитивного і підтвердило його на рівні "ВВВ".

Прогноз змінено на тлі зростання політичної невизначеності в Росії і погіршення глобального економічного прогнозу, говориться в повідомленні Fitch, передає Reuters.

Короткостроковий рейтинг РФ підтверджений на рівні "F3", країнова межа - "BBB +".

"Політична невизначеність в Росії виросла, а глобальний економічний прогноз - погіршився з тих пір, як Fitch в останній раз підтвердило рейтинг у вересні 2011 року. Імовірність підвищення знизилася, і баланс ризиків краще відбивається в стабільному прогнозі", - цитує Fitch повідомлення директора групи суверенних рейтингів агентства Чарльза Севілла.

Реклама:

Політичний ризик давно є слабким місцем РФ в порівнянні з іншими країнами, що мають рейтинг "ВВВ", і останні події зайвий раз підкреслили обмеження, що накладаються ризиками, пов'язаними з російською політичною моделлю.

Хоча Fitch вважає прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна фаворитом президентських виборів 4 березня, неясним залишається те, як влада країни дасть відповідь на несподівану хвилю протестів, спровоковану виборами в Думу 4 грудня і на зміну політичного ландшафту.

У довгостроковій перспективі розвиток демократії, що веде до поліпшення управління, може бути позитивним для російських оцінок, але в короткостроковій - невизначеність зросла.

Політична невизначеність збільшує ризик відтоку капіталу, який може призвести до зростання тиску на резерви Центрального банку РФ і на рубль.

Чистий відтік приватного капіталу досяг в 2011 році 84 млрд доларів у порівнянні з 34 млрд в 2010 році, але залишається нижче показника в 134 млрд доларів, зазначеного в 2008 році.

 Прискорення відтоку капіталу в четвертому кварталі 2011 року, можливо, значною мірою було викликано відходом глобальних інвесторів від ризику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!