Україна спростила торгівлю із частиною Європи

Четвер, 8 грудня 2011, 10:20

Верховна рада у середу ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), яка об'єднує Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Цей договір був підписаний ще в червні 2010 року, проте до парламенту він був переданий на розгляд лише в середині жовтня 2011 року, пише газета "Комерсант-Україна".

Угода передбачає сім режимів лібералізації торгівлі з країнами ЄАВТ, від миттєвого обнулення ставок до поступового - до 2022 року.

Зокрема, в 2012 році обнуляться близько 20% ставок різних товарних груп, тоді як на більшість товарів мита знизяться на 13-25% від нинішнього розміру.

Реклама:

Більше половини ставок знизяться до нуля до 2017-2022 років.

Повільне зниження мит стосується в основному таких чутливих для України груп продовольчих товарів, як м'ясо, риба, овочі, фрукти та гриби.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Бандуров, представляючи в Раді документ, повідомив, що набуття чинності угоди з ЄАВТ здатне істотно збільшити надходження до держбюджету: від 1,5 млрд грн. в 2012 році до 16,5 млрд грн. в 2015 році.

Після такого аргументу угоду ратифікували 263 депутати більшості.

Втім, перший заступник голови парламентського комітету з міжнародних справ Тарас Чорновіл назвав ці цифри "дещо оптимістичними".

"Ми так і не зрозуміли, на підставі чого уряд дійшов таких висновків, але, принаймні, переконалися, що документ здатний збільшити обсяги експорту та при цьому не несе загроз вітчизняним виробникам. Це і дозволило комітету рекомендувати документ до прийняття", - сказав він.

На відміну від проекту аналогічної угоди з Євросоюзом, договір з ЄАВТ, окрім рамкового договору, містить три додаткові угоди про сільське господарство з членами цієї асоціації (щодо Швейцарії та Ліхтенштейну, які працюють в рамках Митного союзу, підписана спільна угода).

Такий підхід дозволяє договорам про зону вільної торгівлі вступити в силу, навіть у випадку якщо документ ратифікує лише один з членів ЄАВТ, відзначає видання.

Спочатку набуття чинності угоди планувалося на 1 січня 2012 року - з цієї дати в протоколах значиться початок планового зниження митних ставок.

Однак у тексті самої угоди зазначається, що вона набуде чинності не раніше початку третього місяця наступного року після дати, коли Україна і хоча б одна із держав ЄАВТ подадуть відповідні документи на зберігання у депозитарій.

У кращому випадку, якщо український уряд подасть їх до кінця 2011 року, угода набуде чинності з 1 березня 2012 року. Якщо затримається, то вступ в силу угоди затягнеться на рік.

Як відомо, за даними Державної служби статистики, за підсумками 2010 року Україна мала негативне сальдо двосторонньої торгівлі товарами з усіма членами ЄАВТ.

Найбільший товарообіг був зі Швейцарією (експорт - $472,2 млн, імпорт - $508,2 млн) і Норвегією (відповідно $84,1 млн і $261,2 млн), набагато менший - з Ісландією ($0,1 млн; $51,9) і Ліхтенштейном ($0,1 млн; $1,4 млн).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!