Уряд оприлюднив оптимістичний план щодо приватизацiї

Четвер, 1 грудня 2011, 17:32

Обсяг надходжень до державного бюджету вiд приватизацiї та управлiння державним майном у 2011-2014 рр.. становитиме 50-70 млрд грн.

Таких результатiв очiкує уряд вiд ухвалення Програми приватизацiї на 2011-2014 роки, проект якої вiн внiс до Верховної Ради цього тижня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згiдно з документом, за пiдсумками реалiзацiї програми передбачається зменшити частку державного сектора в економiцi до 25-30% валового внутрiшнього продукту (в 2010 роцi ФДМ оцiнював її в 37%).

Уряд нагадує: процес приватизацiї в країнi триває вже 20 рокiв, тому програма нацiлена на його завершення. При цьому продаж всiх малих та середнiх об'єктiв заплановано на 2012 рiк.

Реклама:

Забезпечити прискорення приватизацiї запропоновано за рахунок спрощення процедур пiдготовки та способiв продажу.

Зокрема, для реалiзацiї малопривабливих пакетiв акцiй заплановано зняти обмеження за цiною знизу, дробити їх, продавати на бiржi i пропонувати до реалiзацiї без оголошення цiни.

Водночас для приватизацiї понад 50% акцiй стратегiчних пiдприємств (група Г) заплановано встановлювати вимоги до покупцiв та умови пiсляприватизацiйного використання таких об'єктiв.

Допускається також збереження за державою контрольного пакета акцiй пiдприємств груп Г з продажем решти акцiй невеликими пакетами на фондових бiржах.

"У 2013-2014 роках передбачається завершення приватизацiї як широкомасштабного соцiально-економiчного проекту, пiдготовка пропозицiй про внесення змiн до законодавства щодо визначення функцiй органiв управлiння для забезпечення переходу вiд процесу приватизацiї до продажу державних об'єктiв як функцiї з управлiння об'єктами державної власностi", - йдеться в документi.

Проект програми передбачає, що для управлiння корпоративними правами, що залишилися у власностi держави, будуть видiляти кошти на участь у вторинних емiсiях акцiй та запобiгання банкрутству.

Згiдно з даними ФДМ, у сiчнi-жовтнi 2011 року вiдомство виставило на продаж на конкурсах 40 об'єктiв, уклавши за їхнiми пiдсумками сiм договорiв купiвлi-продажу на 10,59 млрд грн. (зокрема 92,79% акцiй "Укртелеком" на 10,575 млрд грн.).

На бiржовi продажi виносилися 90 пакетiв акцiй, з яких продано 14 на 8,27 млн грн.

Загалом вiд приватизацiї за 10 мiсяцiв 2011 року до держбюджету надiйшло 11,01 млрд грн., або бiльше нiж 110% рiчного плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!