США можуть завадити вступу Росії в СОТ

Неділя, 6 листопада 2011, 12:33

Чергова несподівана перешкода з'явилася у Росії на її 18-річному шляху до СОТ. На цей раз проти виступила група американських конгресменів від двох правлячих партій.

Про це повідомляє Finance.

Конгресмени вимагають від президента Барака Обами спочатку зобов'язати Росію приєднатися до Угоди з інформаційних технологій - без цього інтереси США ущемлені.

Угода передбачає зниження до нуля всіх мит на високотехнологічні продукти - таке зобов'язання Росія давала і в рамках інших угод щодо СОТ, але, як наполягають конгресмени, вони недостатньо вичерпні.

Реклама:

"Участь Росії (в Угоді) має найважливіше значення для того, щоб високотехнологічна продукція США була конкурентоспроможною і гарантовано не обкладалася митними тарифами на зростаючому російському ринку. Якщо цього не буде, то американські компанії, що здійснюють експорт, а також фірми, що займаються бізнесом в Росії і використовують американську технологічну продукцію, зіткнуться з серйозними труднощами", - йдеться в листі конгресменів.

Крім конгресменів, голови декількох найбільших технологічних компаній США також звернулися до президента США з листом, в якому закликали адміністрацію визнати, що "дані Росією в рамках вступу до СОТ зобов'язання знизити до нуля митні тарифи не настільки всеосяжні, як зобов'язання, що передбачаються Угодою з інформаційних технологій".

Росія сподівається стати членом СОТ вже наступного четверга, 10 листопада.

Нагадаємо, що Україна також може відкликати дану в 2008 році згоду на вступ Росії до СОТ, якщо ціни на поставки російського газу в Україну не будуть істотно знижені.

"Ми це питання розглядаємо. І ви знаєте, що такий важіль ми застосовуємо в переговорному процесі з Росією щодо зміни умов контракту поставок газу в Україну", - заявив перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Останнім бар'єром для Росії була Грузія, але з нею вдалося домовитися щодо делікатного питання моніторингу вантажів на кордоні Абхазії і Південної Осетії.

Передбачається, що його буде здійснювати Швейцарія, яка виступила посередником на переговорах.

Формальне засідання робочої групи з приєднання РФ до СОТ має відбутися 10-11 листопада, і якщо робоча група схвалить документи про російське приєднання, то потім вони будуть розглянуті на міністерській конференції 153 членів СОТ, запланованій на 15-17 грудня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!