Думка експерта: Спрощення держреєстрації прав на нерухомість може відкрити нові можливості для зловживань

Вівторок, 29 листопада 2011, 17:35

Прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" може відкрити нові можливості для зловживань, зокрема, з боку нотаріусів.

Таку думку висловив партнер юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Максим Копейчиков.

Він зазначив, що законопроект № 9372, внесений Кабінетом міністрів до Верховної ради 1 листопада 2011 року, передбачає включення в систему реєстрації прав на нерухомість нотаріусів і наділення їх правом отримання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також правом подавати заяви про реєстрацію прав не тільки в паперовій, але і в електронній формі.

Копейчиков вважає, що законопроектом передбачається, з одного боку, спрощення, а, з іншого боку, розширення поля для можливих зловживань.

Реклама:

"Важко погодитися із запропонованим нововведенням, тому що практика показує, що, на жаль, нечесних нотаріусів, стосовно яких порушуються кримінальні справи, нотаріусів, які підробляють документи, в Україні ще достатня кількість", - сказав він.

Копейчиков також розвіяв побоювання щодо того, що нотаріуси будуть виконувати роль реєстраторів.

За його словами, рішення про реєстрацію прав на нерухоме майно нотаріуси приймати не будуть, а прийом заяв на реєстрацію відноситься до функцій органу державної реєстрації, які виконуються за допомогою внесення в базу даних реєстрації заяв.

При цьому моментом реєстрації прав на нерухомість буде вважатися дата подачі заяви.

Юрист зазначив, що існують ще кілька побоювань щодо цього законопроекту.

Одне з них полягає в тому, що нібито неможливо буде правильно оформити документи про купівлю майна, переданого в іпотеку, яке реалізується на публічних торгах.

"Напевно, це побоювання пов'язане із тим, що законопроектом передбачається скасування таких документів, як свідоцтво про придбання майна з публічних торгів та свідоцтва про придбання майна, коли публічні торги з тих чи інших причин не відбулися. В принципі, логічне спрощення в законопроекті, в таких випадках передбачається видача свідоцтва про право власності", - пояснив Копейчиков.

Ще одне побоювання пов'язане із тим, що нібито Міністерство юстиції буде виключене із системи і власником реєстру стане "Укрдежреєстр".

"Побоювання не цілком зрозумілі. Бо "Укрдежреєстр" - це, по-перше, державний орган, а не комунальне підприємство і не приватна структура ... Зараз система працює таким чином, що реєстратори сидять в комунальних підприємствах і при цьому вони є реєстраторами державного реєстру. Система повинна мати єдиний центр управління, тому передача реєстру "Укрдежреєстру" - це, скоріше, позитив, ніж негатив", - вважає юрист.

На думку юриста, урядовий законопроект може бути прийнятий в цілому до кінця року і набути чинності з 1 січня 2012 р.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!