Moody's прогнозує декілька дефолтів

Понеділок, 28 листопада 2011, 11:34

Кредитні ризики продовжать ріст, якщо найближчим часом не будуть прийняті політичні заходи щодо стабілізації ринкових умов або якщо ці умови не стабілізуються самостійно в силу інших причин.

Про це йдеться у повідомленні рейтингового агентства Moody's, передає "Комерсант-Україна".

"Хоча єврозона в цілому має колосальну економічну та фінансову міць інституційна слабкість як і раніше перешкоджає вирішенню кризи і чинить тиск на рейтинги. З точки зору політичного устрою єврозона наближається до роздоріжжя, за яким її чекає або подальша інтеграція, або посилення роздробленості", - стверджують експерти Moody's.

Основоположним сценарієм агентство вважає збереження єврозони без масштабних дефолтів, однак навіть при такому досить сприятливому розвитку подій в перехідний період можуть виникнути негативні наслідки для рейтингів.

Реклама:

На думку Moody's, політична воля, необхідна для ефективного подолання кризи, може виникнути виключно в результаті ряду потрясінь для єврозони, що призведе до втрати доступу до ринку для більшості країн і вимагатиме програми для їх підтримки.

Ймовірно, рейтинги таких країн будуть знижені до спекулятивних рівнів, відзначає Moody's.

Крім того, за останні тижні зросла ймовірність розвитку несприятливих сценаріїв, наприклад, відбивають, політичну невизначеність в Греції та Італії, нез'ясовані моменти щодо участі приватних інвесторів у допомозі Греції і подальше погіршення економічних прогнозів по всій єврозоні.

Moody's ділить можливі варіанти на дві основні групи: в одну потрапляють ті, які потягнуть за собою один чи кілька дефолтів у країнах єврозони, у другу - сценарії, що ведуть до виходу однієї або декількох країн з єврозони.

"Ймовірністю дефолтів (на додаток до програми залучення приватного сектора до вирішення проблем Греції) більше не можна нехтувати. Чим довше триває криза ліквідності, тим швидше зростатиме ймовірність дефолту", - говориться в прес-релізі.

До того ж кілька дефолтів істотно підвищать імовірність відмови однієї або декількох країн від єдиної валюти, що матиме негативні наслідки для оцінки кредитоспроможності всіх держав єврозони і ЄС у цілому, вважають в агентстві.

Moody's не виключає можливості переоцінки існуючої структури європейських суверенних рейтингів у I кварталі 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: