Янукович підписав документ для "спрощенців"

П'ятниця, 18 листопада 2011, 15:10

Президент Віктор Янукович підписав закон № 4014, який передбачає диференціацію оподаткування суб'єктів малого бізнесу.

Про це повідомляє портал "Дело" із посиланням на прес-службу глави держави.

Законом додана у Податковий кодекс глава, присвячена спрощеному оподаткуванню, яка передбачає в тому числі поділ платників єдиного податку на 4 категорії.

До першої категорії віднесені фізособи-підприємці, які торгують на ринках або надають побутові послуги населенню, не мають найманих працівників, та обсяг доходу яких не перевищує 150 тис. гривень на рік.

Реклама:

Для таких підприємців встановлюється ставка податку місцевими радами в межах від 1% до 10% мінімальної зарплати на місяць.

До другої категорії віднесені фізособи-підприємці, які працюють в ресторанному бізнесі або надають побутові послуги населенню, або платники єдиного податку, які мають не більше 10 найманих працівників, з обсягом доходу не більше 1 млн гривень на рік.

При цьому в другу категорію не потрапляють підприємці, які займаються посередницькими послугами з продажу, оренди чи оцінки нерухомості, вони відносяться до третьої категорії.

Для другої категорії місцевими радами встановлюється ставка податку в межах від 2% до 20% мінімальної зарплати на місяць.

До третьої категорії віднесені фізособи-підприємці, які мають не більше 20 найманих працівників з обсягом доходу не більше 3 млн гривень на рік.

До четвертої категорії відносяться юрособи будь-якої організаційної форми, які мають не більше 50 найманих працівників з обсягом доходу не більше 5 млн гривень на рік.

Для підприємців третьої і четвертої категорій встановлюється ставка податку в розмірі 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% від отриманої виручки без сплати ПДВ.

У разі, якщо платник єдиного податку отримає дохід, який перевищує встановлений ліміт для категорій, дохід від діяльності, не зазначеної у свідоцтві або яка не дає права використовувати єдиний податок, або дохід, отриманий при використанні невстановленого способу розрахунків, то цей дохід буде обкладатися єдиним податком за ставкою 15% (для першої, другої та третьої категорії підприємців) та за подвійною ставкою - для четвертої категорії платників.

Також документ передбачає звільнення від податку на додану вартість операції з ввезення в Україну племінних коней, корів, свиней, овець, нетелей (самок великої рогатої худоби до народження дитинчат), а також сперми бугаїв та ембріонів великої рогатої худоби.

Закон набуває чинності з 1 січня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!