Облгази отримають імунітет від кредиторів та Податкової

Вівторок, 1 листопада 2011, 09:33

Верховна рада зареєструвала законопроект "Про внесення зміни до статті 18 закону "Про основи функціонування ринку природного газу", внесений Кабінетом міністрів.

Документ передбачає заборону на списання кредиторської заборгованості з розподільчих рахунків підприємств, пише "Комерсант Україна".

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що кредитори списували кошти і заарештовували їх рахунки, що сприяло зростанню заборгованості облгазів перед НАК "Нафтогаз України".

"До 31 жовтня вона досягла 3,4 мільярда гривень, розподільні рахунки після прийняття цієї норми стануть недоторканними як для будь-яких кредиторів, так і для податкової інспекції та прокуратури", - говорить партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

Реклама:

Як писала "Економічна правда", ринок розподілу газу на території України в основному поділений між обмеженою групою осіб: власником Group DF Дмитром Фірташем, його партнером по бізнесу Іваном Фурсіним, російським бізнесменом, співвласником ТНК-BP Віктором Вексельбергом та бізнесменом Віктором Поповим.

У прес-службі Міненерго новий законопроект не коментують. Проте раніше міністерство повідомляло про дефіцит коштів для розрахунків з російським "Газпромом".

Наприкінці жовтня Кабмін двічі збільшував статутний фонд НАК "Нафтогаз Україна" - спочатку до 45,8 мільярда гривень а потім до 49 мільярдів гривень.

"Дефіцит коштів у "Нафтогазу" пов'язаний з несвоєчасними розрахунками за газ з боку облгазів. Власники деяких з них штучно створювали борг перед облгазами з боку сумнівних кредиторів і таким чином частина грошей, призначених для розрахунків за газ, виводили", - розповіло джерело видання в Міненерго.

У самих облгазах наявність такої схеми заперечують.

"Я взагалі не чув, щоб хтось таким чином затримував платежі. Відомі мені облгази розраховуються вчасно", - говорить голова правління компанії "Вінницягаз" Ігор Марчак.

Заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак стверджує, що серед кредиторів, які отримували гроші з розподільчих рахунків, не було великих банків.

"Це могли бути якісь постачальники товарів і послуг, але точно не кредитні установи. Усім банкірам прекрасно відомо, що розподільчі рахунки не слід брати в заставу і заарештовувати", - зазначив Шлапак.

Джерело видання в компанії "Одесагаз" розповіло, що деякі власники розподільних компаній дійсно були змушені знімати частину коштів з рахунків облгазів через пов'язаних кредиторів у суді, зберігаючи власний прибуток.

"Всі платежі за газ автоматом йшли на "Нафтогаз", розподільні компанії отримували свою частину тарифу за залишковим принципом. Те що вони отримували, не вистачало, аби покрити собівартість робіт. Тому деякі власники справді використовували своїх же кредиторів для отримання коштів" , - пояснило джерело в компанії.

За його словами, законопроект може призвести до чергового перерозподілу власності.

Головний інвестстратег ІГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що ініціатива уряду суперечить зобов'язанням України щодо реформування ринку газу.

"Україна зобов'язалася будувати вільний газовий ринок, де буде безліч постачальників. Замість цього вона законодавчо закріплює вигідну "Нафтогазу" схему, яка працює на те, щоб йому одному вчасно йшли гроші для розрахунків з "Газпромом". Це рішення складно назвати ринковим", - вважає Шеїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!