МВФ приїхав міняти гроші на підвищення комунальних тарифів?

Вівторок, 25 жовтня 2011, 11:57

Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко переконаний, що Україна не отримає черговий транш МВФ, якщо не підніме ціни на газ для населення.

На думку Устенка, ситуація в Україні та європейських ринках досить складна, тож Києву доведеться підлаштовуватися, аби отримати кредит, повідомляє Deutsche Welle.

"Чим швидше погіршуватиметься ситуація у світі, тим позиція України буде більш гнучкою і уряд погодиться на непопулярні заходи", - вважає він. 

Разом з тим фінансист Ерік Найман впевнений, що МВФ своєю непохитною позицією може підштовхнути Київ в обійми Москви.

Реклама:

"Україна буде брати кредити в рублях і більше інтегруватися з Росією. Це неправильне рішення МВФ – не давати гроші України", - прокоментував Найман.

За його словами, Фонд може розглядати питання виділення траншу не тільки з економічної точки зору, а й з політичної. 

Через фінансову кризу в Європі  для України гроші МВФ залишилися чи не єдиним кредитним ресурсом. Приблизно 3-4 мільярди доларів, які Україна сподівається отримати до кінця року прирівнюється до 2-3% ВВП України.

"Отримання траншу автоматично зніме ці девальваційні очікування в Україні", - припускає  Найман.

Директор Інституту трансформацій суспільства Олег Соскін переконаний, що Міжнародний валютний фонд не надасть Україні гроші за кредитом, оскільки Україна є найбільшим боржником МВФ у світі після Румунії та Греції.

За його словами, уряду потрібно припинити збільшувати державний борг. На сьогодні, за словами експерта, зовнішній борг України становить 128 мільярдів доларів, а до кінця року Україні потрібно виплатити МВФ 220 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!