Рахункова палата: Україна не бореться з бідністю уже 10 років

Середа, 19 жовтня 2011, 12:31

Рахункова палата виявила, що програми боротьби із бідністю в Україні виконувалися незадовільно

Про це повідомляє прес-служба відомства з посиланням на аналіз виконання Комплексної програми і Стратегії подолання бідності.

"Результати засвідчили: завдання програми не виконані, стратегічні напрями не досягнуті. На всіх етапах дії Комплексної програми визначені в ній показники рівня бідності жодного разу не досягнуті", - зазначає контрольний орган.

В повідомленні наголошується, що внаслідок безпідставних та безвідповідальних управлінських рішень Мінпраці та Мінекономіки у 2008 році програма втратила статус державної цільової.

Реклама:

За даними відомства, рівень бідності у 2009 році станови 26,4%, перевищивши визначений стратегією прогноз на 4,9%.

Так, кожний із восьми громадян країни у 2009 році потрапив до категорії крайньої бідності - рівень злиденності станови 13%.

"Передбачене до 2010 року скорочення рівня бідності до 21,5% і рівня крайньої бідності до 3% не відбулося", - констатує Рахункова палата.

Експерти відомства зазначають, що прожитковий мінімум, який є критерієм формування рівня оплати праці та соціальних виплат, і досі визначається на підставі наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, затверджених урядом ще у 2000 році.

"Разом з цим, на тлі зростання споживчих цін у 2000-2009 роках у 2,3 раза, прожитковий мінімум зріс лише в 1,9 раза", - йдеться у повідомленні.

"Занижений розмір прожиткового мінімуму фактично призводить до заниження пенсій, заробітної плати, допомог малозабезпеченим верствам і зменшенню реальних доходів населення", - наголошує Рахункова палата.

Як відомо, у 2000 році Україна приєдналася до Декларації тисячоліття ООН, однією з цілей якої є викорінити крайню бідність та голод у світі.

У 2001 році були затверджені Стратегія подолання бідності та Комплексна програма забезпечення її реалізації на 2002-2009 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!