НБУ каже, що валютні резерви схудли на 3 мільярди через євро та золото

Понеділок, 17 жовтня 2011, 13:29

За інформацією НБУ, у вересні негативна курсова різниця сформувалася через знецінювання щодо долара низки іноземних валют, що входять в структуру резервів, а саме, євро - на 7%, фунта стерлінгів - на 4,4%, швейцарського франка - на 11,4%.

На зменшення доларового еквівалента міжнародних резервів також вплинуло і падіння світових цін на золото - на 10,8%, пише "Минфин" з посиланням на НБУ.

Як відзначає видання, на кінець вересня 2011 обсяг міжнародних резервів становив 35 мільярдів доларів, зменшившись протягом місяця майже на 3,3 мільярда.

Основними факторами цього виступили негативне сальдо валютних інтервенцій НБУ - майже 2 мільярди доларів і негативна курсова різниця - понад 1,2 мільярда доларів.

Реклама:

Крім цього, протягом місяця урядом здійснювалися планові платежі з погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу.

"Слід зазначити, що такі курсові коливання звичайне явище. При цьому, за підсумками січня-вересня 2011 року, сформувалася позитивна курсова різниця, яка збільшила обсяг міжнародних резервів на 358 мільйонів доларів", - розповіли в НБУ.

Негативні валютні інтервенції, як повідомляє регулятор, в основному проводилися для задоволення валютного попиту на внутрішньому ринку і згладжування курсових коливань гривні.

Щодо основних джерел поповнення міжнародних резервів, то ними традиційно залишаються інтервенції НБУ з купівлі іноземної валюти.

Так, у січні-вересні 2011 Нацбанк викупив з валютного ринку понад 8,2 мільярда доларів (в еквіваленті).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!