Україна зобов'язана підвищити тарифи на газ і електрику для населення

Понеділок, 10 жовтня 2011, 10:29

Протягом чотирьох років країна зобов'язана підвищити до ринкового рівня тарифи на газ і електроенергію для населення і теплокомуненерго.

Про це пише газета "Комерсант Україна".

Як повідомили в секретаріаті Енергетичного співтовариства, Україна і ще вісім країн-членів організації зобов'язалися до січня 2015 року провести реформу ринку газу та електроенергії за європейським зразком.

Рішення було прийнято на засіданні ради міністрів ЕС 6 жовтня в Кишиневі.

Реклама:

"Ми створили фундамент для єдиного енергетичного ринку, який одного разу буде простягатися від Дубліна до Кишинева і від Тирани до Гельсінкі", - заявив президент ЕС Валерій Лазер.

ЕС було створено для інтеграції в європейський енергоринок країн Південно-Східної Європи.

Договір про створення організації був підписаний в 2005 році в Афінах країнами ЄС та представниками Албанії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Македонії, Румунії, Косово, Сербії та Чорногорії. Україна стала членом ЕС в 2011 році.

На засіданні також було прийнято план реалізації проекту з розвитку газової інфраструктури спільноти - "Системи газового кільця".

Проект передбачає об'єднання газових ринків країн-учасниць співтовариства в єдиний регіональний ринок, що сприятиме забезпеченню їхньої енергетичної безпеки.

Фактично Україна зобов'язалася перейти до нової структури енергоринку, говорить джерело видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

"Для європейських компаній повинна бути відкрита можливість імпорту природного газу, його видобутку в Україні, транспортування по території країни і продажу на внутрішньому ринку", - розповів співрозмовник видання.

За його словами, протягом чотирьох років країна зобов'язана підвищити до ринкового рівня тарифи на газ і електроенергію для населення і теплокомуненерго.

"За цей час повинна бути налагоджена система прямих договорів між споживачами і виробниками", - говорить джерело в Міненерго.

Якщо ж Україна не виконає взяті на себе зобов'язання, вона буде виключена з ЕС.

Участь в цій організації, згідно з "Енергостратегією України до 2030 року", має дозволити наростити експорт електроенергії в два рази і залучити 2 мільярди євро для модернізації ГТС в європейських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!