Думка експерта: Україна експортувала зерна в три рази менше, ніж Росія

Понеділок, 5 вересня 2011, 13:19

У липні-серпні 2011/12 маркетингового року експорт зерна з України становив усього близько 1,8 мільйона тонн.

У тому числі експортовано 700 тисяч тонн пшениці і близько одного мільйона тонн ячменю.

Цей обсяг у три рази менший, ніж експортувала Росія, заявив генеральний директор Української агарної конфедерації Сергій Стоянов.

При цьому, додав він, експорт зерна в 2011 році на 400 тисяч тонн менший, ніж за аналогічний період 2010 року, коли експорт був стриманий розмовами про введення експортних квот.

Реклама:

"Цього року інша біда - "експортні мита по-українськи", які роблять експорт українського зерна неконкурентоспроможним у порівнянні з російським, собівартість якого на 30% нижче , ніж в Україні", - вважає генеральний директор Стоянов.

Не випадково Росія, продовжив він, маючи в своєму розпорядженні набагато менш потужну і розгалужену інфраструктуру експорту, "примудрилася" в липні-серпні експортувати в три рази більше зерна - понад 5,5 мільйона тонн.

"Росія заповнила, таким чином, всі поточні і середньострокові потреби основних традиційних імпортерів причорноморського зерна", - підкреслив Стоянов.

"Куди подіти урожай кукурудзи, соняшнику, сої, пізніх культур, і як все це разом розміщувати - розуму не прикладу", - задається риторичним питанням Стоянов.

"Якщо не вжити кардинальних заходів щодо вивільнення ємностей під пізні культури, а це можна зробити тільки шляхом інтенсифікації експорту, на що буде потрібно не менше місяця, Україна "має всі шанси" привести в непридатність для нормального використання 3-5 мільйони тонн кукурудзи, вартістю 5-7 мільярдів гривень. А "заробимо" до бюджету при такому експорті нехай 1,5 мільярда гривень! Вигідний "бізнес"?", - резюмує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!