Франції і Британії боргова криза не загрожує – S&P

Понеділок, 8 серпня 2011, 20:18

Франція і Великобританія у 2010 році почали реалізовувати заходи бюджетної консолідації, і їх борговий тягар, на відміну від США, незабаром почне знижуватися.

Таку думку висловив аналітик рейтингового агентства Standard & Poor's Джон Чемберс під час телефонної конференції в понеділок, повідомляє агентство "Интерфакс".

"За деякими бюджетними показниками Франція виглядає дещо гірше, ніж США, особливо це стосується боргового позиції, а не дефіциту. Але один із заходів, на які Франція пішла раніше - це здійснення пенсійної реформи, законодавчо підвищила пенсійний вік на 2 роки, а фактично трохи більше, оскільки були прийняті заходи по демотивації раннього виходу на пенсію", - зазначив він.

"І хоча це не змінює величини дефіциту, який очікується за підсумками цього або наступного року, реформа помітно покращує кредитоспроможність держави в перспективі, помітно знижує майбутні компенсаційні виплати", - наголосив Чемберс.

Реклама:

На його думку, пенсійна реформа була розумним кроком з двох причин.

По-перше, уряд дотримувався своєї лінії, незважаючи на те, що зустрів вуличний опір.

Уряд не піддався цьому тиску, що підкреслило його здатність приймати непопулярні рішення.

По-друге, цей фіскальний захід дав ринку упевненість, що уряд готовий робити попереджувальні кроки, щоб забезпечувати середньострокову стійкість державних фінансів.

При цьому одночасно уряд не припинив заходи фіскального стимулювання.

"Я думаю, це приклад продуманої бюджетної політики", - сказав Чемберс.

Аналітик S&P Девід Бірс додав, що французький уряд почав політику фіскальної консолідації ще в 2010 році, тому агентство вважає, що пік боргового тягаря Франції позаду і він почне повільно скорочуватися, на відміну від США, боргове навантаження яких буде рости, незважаючи на план бюджетної консолідації, ухвалений минулого тижня.

Говорячи про Великобританію, Бірс нагадав, що два роки тому S&P присвоїло рейтингу "негативний" прогноз, а в жовтні 2010 року змінило його на "стабільний", після того як коаліційний уряд прийняв всеосяжну програму фіскальної консолідації, виконання якої почалося минулого року.

"Ми очікуємо, що борговий тягар вийде на пікове значення протягом наступної пари років, а потім почне знижуватися. Незважаючи на те, що Великобританія бореться за відновлення економіки, ми впевнені, що коаліція буде триматися і виконувати стратегію з помірними змінами, оскільки, ми думаємо, що учасники коаліції будуть працювати разом до наступних виборів", - зазначив Бірс.

Стан фінансів Німеччини, рейтинг якої перебуває також на вищому рівні, більш здоровий, і її боргове навантаження буде скорочуватися.

Канада в 1990-х роках проводила послідовну політику бюджетної консолідації, зараз її борговий тягар складає близько 30% ВВП.

Уряд Канади займається припиненням заходів бюджетного стимулювання, йому потрібно привести бюджет у рівноважний стан.

"І ми думаємо, йому це вдасться", - зазначив аналітик.

"Борговий тягар невеликий, і ми бачимо тренд до його зниження", - сказав Бірс на закінчення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!